JP Morgan για τράπεζες: Επιστροφή στην ανάπτυξη, σύσταση overweight και νέες τιμές - στόχοι

JP Morgan για τράπεζες: Επιστροφή στην ανάπτυξη, σύσταση overweight και νέες τιμές - στόχοι

Μετά από χρόνια δυσκολιών, οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα και η μακροοικονομική ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει ένα growth story στις συστημικές, ανέφερε η JP Morgan, η οποία συστήνει αυξημένες θέσεις στις ελληνικές τράπεζες (overweight) και μάλιστα ανέβασε τις τιμές στόχους για τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής από προηγούμενη έκθεσή της, εκτιμώντας ότι μπορούν να διανείμουν το 20% των κερδών σε μερίσματα, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν ακόμα και το 30% των κερδών, ενόψει της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι και 1,75% από φέτος.

Σύμφωνα με τη JP Morgan η κεφαλαιακή επάρκεια (CET1) της Εθνικής και της Eurobank υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 13,5% καθώς ο δείκτης CET1 της Εθνικής είναι στο 15,9% και της Eurobank στο 13,9%. Εκείνο όμως που αποτελεί το βασικό θεμέλιο στην ανάλυση της JP Morgan είναι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών (ROTE), που υποστηρίζεται από καταλύτες όπως τα μακροοικονομικά μεγέθη και την αναπτυξιακή τάση των τραπεζών, τη διανομή μερισμάτων και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως όμως από τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ την οποία αναμένει.

Νέες τιμές στόχοι

Με βάση τα παραπάνω η JP Morgan θέτει νέες τιμές στόχους οι οποίες σε σχέση με τις τιμές της αγοράς, επιτρέπουν άνοδο για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών από 33% έως και 77,7%, με τον οίκο να δίνει σύσταση για αυξημένες θέσεις στις Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα οι νέες τιμές στόχοι είναι:

  • Alpha Bank 1,50 ευρώ
  • Eurobank 1,60 ευρώ,
  • Εθνική Τράπεζα 4,50 ευρώ
  • Τράπεζα Πειραιώς 1,80 ευρώ

Αύξηση του δανεισμού και της κερδοφορίας

Σύμφωνα με τη JP Morgan, ο νέος ακαθάριστος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών θα φθάσει στο 15% του ΑΕΠ έως το 2024 από 8% το 2019, το οποίο σημαίνει 6% μέση ετήσια αύξηση του σύνθετου ρυθμού ανάπτυξης (GAGR) 6% στο υγιές χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών στο συγκεκριμένο διάστημα, καθώς ήδη ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι σε μονοψήφιο επίπεδο ή το πλησιάζει.

Ο οίκος εκτιμά, εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν αύξηση 6% καθαρών επιτοκιακών εσόδων προς 11% κερδών ανά μετοχή (NII/EPS), από τις πρώτες 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, (αύξηση 1%). Η JP Morgan προβλέπει βλέπει σωρευτικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης στο 1,25% με την πρώτη αύξηση να έρχεται τον Ιούλιο. 

Επίσης, ενώ οι παγκόσμιες προοπτικές είναι αβέβαιες, η επικέντρωση της προοπτικής ανάπτυξης με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης καθιστούν την Ελλάδα πιο απρόσβλητη σε ένα περιφερειακό πλαίσιο, σύμφωνα με τον οίκο.

Επιμέρους σενάρια για τις τράπεζες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για κάθε τράπεζα, που μπορούν να υποστηρίξουν τις τιμές των μετοχών, όπως οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank που παράγουν το ένα τρίτο των κερδών, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, τα 1,4 δισ. ευρώ επενδυτικά assets σε ακίνητα με ετήσια απόδοση 7% και άνω, όπως και η υπερβάλλουσα κεφαλαιακή θέση της Εθνικής Τράπεζας η οποία σήμερα είναι στα 750 εκατ. ευρώ (25% της κεφαλαιοποίησής της), με δυνατότητα αύξησης έως και 2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1/T2.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2023 στο 0,43x  με 8,1% κερδοφορία ROTE σε μέσο όρο. Το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τον κλάδο έχει περιοριστεί στα επίπεδα των τραπεζών της ευρωζώνης, και η δυναμική βελτίωσης του ROTE και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτό είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανατίμηση των μετοχών.