7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Jokr:  Ποια είναι η αμερικάνικη startup που ετοιμάζεται να μπει στο delivery

Jokr:  Ποια είναι η αμερικάνικη startup που ετοιμάζεται να μπει στο delivery

Ιδρύθηκε φέτος. Έχει έδρα στη Νέα Υόρκη. Έχει σηκώσει 170 εκατ. ευρώ σε γύρους χρηματοδότησης. Δραστηριοποιείται στη διανομή τροφίμων, προϊόντων υγιεινής και μικρής λιανικής. Πρόκειται για την Jokr, η οποία στις 21 Σεπτεμβρίου ίδρυσε θυγατρική στην Ελλάδα, με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί εκτός των παραπάνω και στη διανομή μαγειρεμένων γευμάτων και έχει έδρα στην Αθήνα.

Η εταιρεία μάλιστα θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω dark stores και πρόκειται για έναν ακόμη παίχτη που μπαίνει στην πολλά υποσχόμενη αγορά delivery στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Delivery Hero εξαγόρασε θυγατρικές του ομίλου Μούχαλη, ενώ ο ανταγωνισμός είναι έντονος καθώς μεγάλες εταιρείες (Efood, Wolt, Box) έχουν μεγάλα μερίδια αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο καταστατικό της εταιρείας σκοπός της είναι :

  • Η πώληση, προώθηση, λιανική διάθεση, παράδοση και διανομή στην εγχώρια αγορά διαδικτυακά ή μη τροφίμων, αλκοολούχων ποτών, προϊόντων υγιεινής και κάθε άλλου προϊόντος που προορίζεται για κατανάλωσης, όπως επίσης και αγαθών
  • Η διαχείριση και επεξεργασία πρώτων υλών και ημικαταργασμένων τροφίμων για την παραγωγή και την επακόλουθη προώθηση και αποστολή των τελικών προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Η προετοιμασία μαγειρεμένων γευμάτων για αποστολή
  • Η αγορά μίσθωση και/ή ενοικίαση κινητής και ακίνητης περιουσίας χρήσιμης για την διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της
  • Η χρήση και διαχείριση διαδικτυακών πλατφορμών λογισμικού, εφαμογών κινητών τηλεφώνων ή/και τηλεματικών συστημάτων
  • Η παροχή διά μέσου των προαναφερθέντων υπολογιστικών και τηλεματικών λύσεων όπως επίσης και με κάθε άλλο μέσο δικό της ή τρίτων, υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Η απόκτηση συμφερόντων και μετοχών σε άλλες εταιρείες ή επιχειρήσεις

Ο κλάδος του delivery, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι η διανομή προϊόντων μικρής λιανικής. Η efood , μετά και την εξαγορά της Κiosky’s από την Delivery Hero, έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, ενώ και η Box και η Wolt αναπτύσσονται γρήγορα στο συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό φαίνεται πως βλέπουν ξένες εταιρείες του κλάδου και θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.