Janet Yellen: Δεν ανησυχούμε για αύξηση του πληθωρισμού

Janet Yellen: Δεν ανησυχούμε για αύξηση του πληθωρισμού

Για σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έκανε λόγο η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen. Η οικονομία δεν κινδυνεύει από τον πληθωρισμό και "οι κίνδυνοι να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες είναι χαμηλοί", ανέφερε. 

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει λόγος οι αυξήσεις επιτοκίων να γίνουν απότομα, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν ανησυχίες να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις παρότι η αγορά εργασίας δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτή τη κατάσταση». «Προσωπικά δεν θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σύμφωνα με το Μarketwatch, η αγορά εργασίας μπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται, όσο η οικονομία κινείται επεκτατικά, όμως διάφορες «δυνάμεις» συγκρατούν την αύξηση του ΑΕΠ σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτές ανήκει, ο αργός ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας, η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη, και οι αντιξοότητες που προκλήθηκαν από την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση. 

«Αν και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ισχύς των δυνάμεων αυτών θα περιοριστεί μελλοντικά, θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσει να εμποδίζει την ανάπτυξη. Έτσι είναι πιθανό να παραμείνει το επιτόκιο σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στη σταθερότητα της αγοράς εργασίας». 

«Με την ανεργία να πλησιάζει χαμηλά επίπεδα και με τον πληθωρισμό στο 2%, μια εύλογη ερώτηση, θα ήταν μήπως η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται, δεν επεμβαίνει έγκαιρα. Η απάντηση μου είναι ''''όχι''''. Οι αναφορές ότι οι εταιρίες δεν βρίσκουν εργαζομένους με προσόντα δεν είναι απόδειξη μιας σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ οι αυξήσεις των μισθών, δεν φαίνεται να έχουν την έκταση που θα είχαν σε μια οικονομία ευρισκόμενη σε υπερθέρμανση». Επίσης σημείωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στη ανοδική πορεία του δολαρίου και όχι στην ανοδική πίεση από την αξιοποίηση των πόρων.

Το Δεκέμβρη, η κεντρική τράπεζα της Αμερικής αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% σε ένα επίπεδο μεταξύ 50 και 75 μονάδων βάσης.

Η Yellen, ενώ στηρίζει απόλυτα αυτή τη κίνηση, αναφέρει: «Η απόφαση για το πότε και το πώς θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική δεν είναι εύκολη. Υπάρχει ακόμα μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων, μπορεί να γίνει απότομα, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές.

«Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι θα ήταν συνετό, να προσαρμόσουμε την νομισματική πολιτική σταδιακά. Με τη στρατηγική αυτή, θα έχουμε προοπτική για οικονομική επιτυχία, και βιώσιμη ανάπτυξη, με πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό στο 2%».

Ακόμη, η πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία της στην κριτική των Ρεπουμπλικάνων που κάνουν λόγο για «βασικές οικονομικές νόρμες», απαντώντας ότι «δεν πρέπει να τηρούνται μηχανικά». 

Τέλος, ερωτηθείσα για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, δήλωσε: «η οικονομία είναι σε μια σχετικώς καλή κατάσταση και υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να χάνω τον ύπνο μου σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης».