J. Yellen: Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές

J. Yellen: Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές

Ελαφρώς πιο επιφυλακτική για το outlook της αμερικανικής οικονομίας είναι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Janet Yellen, εμμένει ωστόσο στις εκτιμήσεις για επιπλέον, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει λιγότερο υποστηρικτικές στην ανάπτυξη, αναφέρει η Yellen στην προδημοσίευση της κατάθεσής της που θα κάνει αργότερα ενώπιον του Κογκρέσου. Αν αυτές οι συνθήκες διατηρηθούν, θα επιβαρύνουν την οικονομία.

Επιπλέον, υπάρχουν «καθοδικοί κίνδυνοι» που απορρέουν από την αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, συμπλήρωσε η επικεφαλής της Fed.

«Εάν κάποιος από αυτούς τους κινδύνους υλοποιηθεί, η ξένη δραστηριότητα και ζήτηση για τις αμερικάνικες εξαγορές θα αποδυναμωθεί και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν».

Ωστόσο, η Yellen εξισορρόπησε αυτές τις ανησυχίες με τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό χωρίς μεγάλη ζημιά, ή ακόμα και να ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθιστώντας σαφές ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Για παράδειγμα, η J. Yellen ανέφερε πως η καθοδική πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το πρόσφατο sell-off των αγορών.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και η ταχύτερη ανάπτυξη των μισθών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων. Έτσι, οι καταναλωτικές δαπάνες και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσουν να σημειώνουν άνοδο με τον καιρό, ενώ παράλληλα θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες νομισματικές πολιτικές διευκολύνσεων στο εξωτερικό», πρόσθεσε η J. Yellen.

Η επικεφαλής της Fed δε σχολίασε τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το Δεκέμβριο, όπου προβλέπονταν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016 και τόνισε πως η Fed δε βρισκόταν σε αυτόματη λειτουργία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. «Η νομισματική πολιτική δεν έχει σε καμία περίπτωση προκαθορισμένη πορεία», σημείωσε η J. Yellen.