J. Weidmann: Η διάσωση της Monte dei Paschi θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά

J. Weidmann: Η διάσωση της Monte dei Paschi θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά

Τα σχέδια για τη διάσωση της ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena θα πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, δήλωσε ο Jens Weidmann, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αναφορικά με τα μέτρα που προβλέπονται από την ιταλική κυβέρνηση, η τράπεζα θα πρέπει να είναι οικονομικά υγιής στον πυρήνα της. Τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ζημιές που ήδη αναμένονται».

Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος σοβαρής οικονομικής αναταραχής, ενώ συμπλήρωσε πως «όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα, καθώς και την προστασία των ομολογιούχων της σε ποσοστό 100%. Μετά από την οικονομική κρίση του 2007-2009, η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει κανόνες που καθιστούν ως τελευταίο καταφύγιο την κρατική βοήθεια σε προβληματικές τράπεζες. 

«Αυτοί οι κανόνες προορίζονται ειδικά για να προστατεύσουν τους φορολογούμενους και να θέσουν υπεύθυνους τους επενδυτές», σχολίασε.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank δήλωσε στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Τρίτη πως «τα κρατικά κονδύλια (της Ιταλίας) είναι η έσχατη λύση και γι΄αυτό ο πήχης έχει τεθεί ψηλά».