J. Katainen: Οι ΗΠΑ του προστατευτισμού είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης

J. Katainen: Οι ΗΠΑ του προστατευτισμού είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης

O προστατευτισμός του αμερικανού προέδρου Donald Trump, θα ωθήσει τις οικονομικές δυνάμεις της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής σε συμμαχίες ανοιχτής αγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο αναπληρωτής Επίτροπος Jyrki Katainen.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg ο αρμόδιος για θέματα εργασίας, ανάπτυξης και επενδύσεων της Κομισιόν, δήλωσε ότι η απόρριψη πολυμερών εμπορικών συμφωνιών και η απειλή επιβολής συνοριακών δασμών των ΗΠΑ, δίνει ώθηση στην ΕΕ να προωθήσει την επίτευξη εμπορικών ή επενδυτικών συμφωνιών με χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

«Όταν εμφανίζονται σημάδια για άνοδο του προστατευτισμού, ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ, μοιάζει σαν να τα πολεμάει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και να "φωνάζει" ότι αυτή δεν είναι η γραμμή μας, δεν είναι κάτι που θέλουμε» αναφέρει ο αναπληρωτής Επίτροπος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό ακούγεται σαν μουσική» στα αυτιά της Ευρώπης.

Τα σχόλια αυτά αναδεικνύουν ότι η αντίληψη του Donald Trump που θεωρεί τις πολιτικές ανοιχτού εμπορίου «απειλή» (το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι 502 δισ. δολάρια), δεν συμπίπτει με αυτή της ΕΕ, η οποία την αντιμετωπίζει σαν ευκαιρία. Η Ένωση αναζητά νέα ώθηση στις αγορές της, καθώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εμπορική της δραστηριότητα λόγω προκλήσεων, όπως το Brexit, οι υποτονικές διαπραγματεύσεις για το ανοιχτό εμπόριο με τις ΗΠΑ, τη ρώσικη ανάμιξη της Ρωσίας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την άνοδο του λαϊκισμού και τις μεταναστευτικές ροές.

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη την οποία αντιπροσωπεύει η ΕΕ, την οποία αποκάλεσε «εμπορική υπερδύναμη» η οποία θα αγκαλιάσει οικονομικά ανοίγματα και νέες συνεργασίες με «παραμελημένους» από τις πολιτικές Trump.

«Είμαστε χαρούμενοι που κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, πολλές χώρες με τις οποίες είμασταν σε διαπραγματεύσεις και οι οποίες εξελίσσονταν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, δείχνουν να θέλουν να επιταχύνουν, και να κλείσουν συμφωνίες με την ΕΕ» αποκαλύπτει ο Katainen.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το παν για να υλοποιήσει και να αναπτύξει αυτή τη δυναμική. Είναι στο DNA της να υποστηρίζει ένα ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο», συμπλήρωσε.

Μετά τη σύναψη συμφωνίας-ορόσημου με τον Καναδά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει νέους στόχους από την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων με το Μεξικό, μέχρι την ολοκλήρωση των τετραετών συνομιλιών με την Ιαπωνία. Ταυτόχρονα άλλες συμφωνίες που παρουσίαζαν καθυστερήσεις, επιταχύνονται με την Ινδία την Λατινική Αμερική, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος ο Katainen τόνισε την προοπτική βελτίωσης των εμπορικών δεσμών με την Κίνα, η οποία έχει συγκρουστεί με την Ευρώπη για ακανθώδη εμπορικά θέματα όπως οι εξαγωγές ατσαλιού και οι περιορισμοί στο εμπόριο πρώτων υλών του Πεκίνου.

«Είναι στις προθέσεις μας να επιταχύνουμε όλες τις εμπορικές-επενδυτικές διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Katainen και τόνισε ότι θεωρεί πως «η εμπορική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της  Κίνας θα γίνει βαθύτερη».