J. Dimon: Η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση

J. Dimon: Η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση

Photo by Wikimedia Commons

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να διαλυθεί αν η πολιτική ηγεσία δεν ασχοληθεί με την καταπολέμηση των αιτιών της δυσαρέσκειας, η οποία πυροδοτεί την άνοδο λαϊκιστών ηγετών σε όλη την Ένωση, προειδοποίησε, μιλώντας στο Bloomberg, o Jamie Dimon.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase ήλπιζε πως η ευρωπαϊκή ηγεσία θα εξέταζε τους λόγους που η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα έκανε τις απαραίτητες αλλαγές. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και εάν εθνικιστικοί πολιτικοί, όπως η Marine Le Pen στη Γαλλία, αναρριχηθούν στην εξουσία, «η ευρωζώνη μπορεί να μην επιβιώσει».

Το πρόβλημα υπάρχει παντού, επιδεινώνεται διαρκώς, και δεν αφορά μόνο τη Βρετανία, σημείωσε από το Νταβός.

Τα σχόλια του J. Dimon για την Ευρώπη ήταν ιδιαιτέρως απαισιόδοξα, στο πλαίσιο μιας εκτενούς συνέντευξης, στην οποία άσκησε επίσης κριτική σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες που, όπως είπε, εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, επανέλαβε την αισιοδοξία του για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες αντιμετωπίζουν ένα πισωγύρισμα εν μέσω της πολύπλοκης μακροχρόνιας διαδικασίας να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη οικονομική ένωση.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική», ανέφερε ο J. Dimon. «Το λέω τρέφοντας μεγάλη εκτίμηση για τους λαούς της Ευρώπης, όμως θα πρέπει να αλλάξουν. Αυτό θα γίνει, είτε με πολιτικές εξελίξεις, είτε θα επιβληθεί από μία νέα ηγετική ομάδα».

Ο τομέας που προκαλεί την ανησυχία κάποιων, είναι το εμπόριο. Δίνουν προσοχή σε tweets, αναρτήσεις, και δηλώσεις του Trump, ωστόσο ο ίδιος στο βιβλίο του «Art of a Deal», «θα σου πει ότι τα κάνει αυτά» ως τακτική, συμπληρώνει ο επικεφαλής της JP Morgan.

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα ο D. Trump να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο J. Dimon δεν είναι ανήσυχος. «Θεωρώ ότι οι λογικοί άνθρωποι, είναι πολύ προσεχτικοί στην τελική εφαρμογή των πολιτικών».