J. Dijsselbloem: Αποκλείεται το κούρεμα - Στόχος σήμερα η συμφωνία με το ΔΝΤ

J. Dijsselbloem: Αποκλείεται το κούρεμα - Στόχος σήμερα η συμφωνία με το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Jeroen Dijsselbloem, φθάνοντας στο κτίριο του Συμβουλίου προέβη σε εκτενείς δηλώσεις για την ατζέντα της συνεδρίασης κι αναφερόμενος στο ελληνικό θέμα εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα ακούσουμε μεν από τους θεσμούς την άποψή τους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά κι έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ως εκ τούτου “πιστεύω ότι θα έχουμε πλήρη συμφωνία”.

«Ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ» δήλωσε και προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

Επίσης, επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος. «Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, πως πολλές χώρες της Ευρωζώνης θέλουν το Ταμείο, επειδή είναι ακριβές, είναι μια προστιθέμενη αξία. Άρα, δεν είναι επιλογή να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ κι υπάρχει σοβαρός λόγος να δούμε το θέμα του χρέους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Μπορεί να συζητάμε όλη νύχτα

"Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και υπάρχει ευελιξία ως προς το μέγεθος", δήλωσε προσερχόμενος για τη συνεδρίαση ο Peter Kazimir.

Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους και την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ μπορούν να περιμένουν για μεταγενέστερη φάση, ανέφερε σήμερα πριν το Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχόλια που δημοσιοποίησε στο Twitter.

"Το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί η δόση, να δοθεί ανάσα στην Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια κρίση ρευστότητας", δήλωσε ο ίδιος. "Αυτό το Eurogroup δεν θα είναι εύκολο. Πολλά θέματα μένουν ανεπίλυτα".

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα πολλά άλυτα και ανοιχτά ζητήματα", γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι η συνεδρίαση θα κρατήσει όλη νύχτα.

Συμφωνία επιδιώκει ο Michel Sapin

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ' απ' όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Michel Sapin σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Παράξενο που συζητάμε για άνευ όρων ελάφρυνση χρέους

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveld, προσερχόμενος για τις εργασίες του Εurogroup. Δήλωσε πως υπάρχει λίγη απόσταση ακόμη για να υπάρξει συμφωνία επί της αξιολόγησης, οπότε “μπορεί να έχουμε συμφωνία μπορεί και όχι”.

Εμμέσως πλην σαφώς έβαλε και κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως είναι “περίεργο" να μιλούμε για για άνευ όρων ανακούφιση του χρέους, όπως επιθυμεί το Ταμείο, όταν σε όλα τα προγράμματα υπήρχε διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις.

«Ήρεμη αισιοδοξία» βλέπει ο Ιταλός Pier Carlo Padoan

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan προσερχόμενος στο Eurogroup.