Ιταλικά ΜΜΕ: Το δημόσιο θέλει να ελέγξει ως και το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi

Ιταλικά ΜΜΕ: Το δημόσιο θέλει να ελέγξει ως και το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi

Το ιταλικό δημόσιο έχει την πρόθεση να ελέγξει μέχρι και το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη. Μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία για την ανακεφαλαιοποίηση της αρχαιότερης τράπεζας της Ευρώπης απαιτούνται 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα δεδομένα της όλης υπόθεσης έχουν αλλάξει.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Rai, στη φάση αυτή προγραμματίζει να στηρίξει την Monte dei Paschi με το ένα τρίτο περίπου των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί, για τη βοήθεια όλων των τραπεζών που μπορεί να κινδυνεύσουν να χρεοκοπήσουν. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των μικροκαταθετών, ενώ παράλληλα εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ότι στην προσομοίωση που έγινε για την Monte dei Paschi χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μέτρα και σταθμά που ίσχυσαν για τις ελληνικές τράπεζες, προσθέτει η Rai.

Ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan θέλει ουσιαστικά να στείλει το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, αλλά οι σχολιαστές εκτιμούν ότι η όλη επιχείρηση διάσωσης γίνεται πλέον σαφώς πιο δύσκολη. Και αυτό, διότι υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο κύριας σημασίας: δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ότι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» της συγκεκριμένης τράπεζας υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ