Ιταλία: Με νέο νόμο τα ακίνητα απλήρωτων στεγαστικών δανείων θα περιέρχονται στις τράπεζες

Ιταλία: Με νέο νόμο τα ακίνητα απλήρωτων στεγαστικών δανείων θα περιέρχονται στις τράπεζες

Νόμο για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με τον οποίο, μετά από δεκαοκτώ μήνες απλήρωτου στεγαστικού δανείου το ακίνητο θα περιέρχεται στις τράπεζες, ετοιμάζεται να εγκρίνει η πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση Ρέντσι στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Το σχετικό μέτρο, όπως αναφέρει ο Τύπος, αποτελεί συνέπεια ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία αφορά τον ακριβή καθορισμό των όρων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις τραπεζών και πελατών που ζητούν την χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Αρχικά, στις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας το ακίνητο μπορούσε να περιέλθει στην ιδιοκτησία της τράπεζας μετά από επτά απλήρωτες δόσεις του δανείου. Πολλές οργανώσεις καταναλωτών, όμως, όπως και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο διαμαρτυρήθηκαν έντονα, θεωρώντας ότι με την νέα αυτή νομοθεσία θα πλήττονταν τα δικαιώματα των πολιτών και θα ευνοούνταν, παράλληλα, οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Ιθύνοντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αποτελείται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και από την Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, αποφάσισαν κατά συνέπεια, να ανεβάσουν το όριο των απλήρωτων μηνιαίων δόσεων, στις δεκαοκτώ, αποσαφηνίζοντας όμως, ότι δεν θα είναι αναγκαίο να είναι συνεχόμενες, αλλά θα μπορούν να προκύπτουν και από την άθροιση των ανεξόφλητων - κατά διάφορες περιόδους - ποσών του στεγαστικού δανείου.

Μετά την οριστική έγκριση του μέτρου, οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους και να πωλούν το ακίνητο, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ανάγκη δικαστικής απόφασης. Σε περίπτωση που το ποσό πώλησης της κατοικίας ξεπερνά το σύνολο του δανείου, το υπόλοιπο θα καταβάλλεται στους πρώην ιδιοκτήτες του ακινήτου.

O νέος νόμος που αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο, θα αφορά μόνον τα νέα στεγαστικά δάνεια, και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως αντιθέτως όριζε το αρχικό προσχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ