Ιταλία: Κόβει στο 0,1% την πρόβλεψη ανάπτυξης και ανεβάζει το έλλειμμα στο 2,3%

Ιταλία: Κόβει στο 0,1% την πρόβλεψη ανάπτυξης και ανεβάζει το έλλειμμα στο 2,3%

Σε μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το τρέχον έτος, αλλά και αύξηση του στόχου ελλείμματος που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, θα προχωρήσει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg. 

Ειδικότερα, η ιταλική οικονομία θα επεκταθεί κατά μόλις 0,1% φέτος, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο προσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης ήταν για ανάπτυξη 1%.

Οι ιταλικές μετοχές αλλά και το ευρώ υποχώρησαν μετά τα δημοσιεύματα για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε σε χαμηλό ημέρας, με πτώση 0,3%, μετά την είδηση.

Σημειώνεται ότι το ύψος του ελλείμματος στον ιταλικό προϋπολογισμό είχε αποτελέσει σημείο διένεξης ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, με τον συμβιβασμό να ορίζεται τελικά στο 2,04% του ιταλικού ΑΕΠ. Η νέος στόχος ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, θα κυμαίνεται μεταξύ του 2,3% και 2,4%.

Νωρίτερα πάντως εντός της εβδομάδας, την Τρίτη, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη είχε δήλωσε ότι επιθυμεί «πρόσθετες προσπάθειες για τη διατήρηση της ανάπτυξης», μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Μια μέρα πριν μάλιστα, ο ΟΟΑΣΑ είχε αναφέρει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να λάβει η ιταλική κυβέρνηση μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας.