Ιταλία και Ισπανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή του ελαιολάδου

Ιταλία και Ισπανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή του ελαιολάδου

Οι καύσωνες και η ξηρασία απειλούν την αγροτική παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία. Οι αγρότες στην Τοσκάνη, την καρδιά της παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου, δίνουν μάχη για να διασώσουν, ό,τι μπορούν από την παραγωγή τους. Η απουσία βροχής από την άνοιξη έχει επηρεάσει ακόμα και φυτά που αποδεικνύονται ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.

«Τα κλιματικά ζητήματα είχαν αποφασιστικής σημασίας επίδραση», σχολιάζει στο Reuters o ελαιοπαραγωγός, Φιλίπο Λενιαόλι. «Είχαμε πολλή ξηρή άνοιξη με σχεδόν καθόλου βροχή από το Μάρτιο μέχρι σήμερα και αυτό συνέβη σε μία κρίσιμη περίοδο για τη μετάβαση από τον ανθρό στον καρπό», εξήγησε ο Λενιαόλι, πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού της Τοσκάνης, Frantoio Grevepese. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η παραγωγή ελαιολάδου φέτος μπορεί να μειωθεί κατά 50-60%.

Οι συνθήκες αυτές έχουν ωθήσει κάποιους ελαιοπαραγωγούς να αλλάξουν τις μεθόδους καλλιέργειας, τοποθετώντας συστήματα ποτίσματος που μπορούν να μετριάσουν το πρόβλημα της ξηρασίας. Άλλοι τοποθετούν ειδικά δίχτυα πάνω στις ελιές για να τις προστατεύουν από τα έντομα που τρέφονται από τους πεσμένους καρπούς και κάνουν ζημιά και σε όσους έχουν μείνει πάνω στα ελαιόδενδρα.

Σε ό,τι αφορά τα αμπέλια της περιοχής, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχής, και η κλιματική αλλαγή μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον χρόνο της σοδειάς αλλά και τις ιδιότητες του κρασιού. Στο Καστελίνα στο Κιάντι, ο τρύγος γίνεται συνήθως τον Σεπτέμβριο. Αλλά με τα νέα κλιματικά δεδομένα, τα σταφύλια είναι έτοιμα νωρίτερα. «Έχουμε μικρότερα σταφύλια και αναμένουμε ότι ο αριθμός των σταφυλιών θα είναι πιο χαμηλός από το μέσο όρο των τελευταίων ετών», δηλώνει ο Σέρτζιο Τζινγκαρέλι, αντιπρόεδρος του Κονσόρτιουμ Chianti Classico.

Στην Ισπανία την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι για μείωση της παραγωγής από τον κορυφαίο στις εξαγωγές ελαιολάδου, όπως προειδοποιεί ο Υπουργός Γεωργίας της χώρας. «Αν δεν υπάρξει ανακούφιση από τις θερμοκρασίες ή βροχές τις ερχόμενες εβδομάδες, η φετινή συγκομιδή ελιών θα είναι αξιοσημείωτα χαμηλότερα. Ο τομέας της ελιάς ανησυχει για την παραγωγή λαδιού», δήλωσε στο Bloomberg ο Λούις Πλάνας. Από την Ισπανία προέρχεται σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής λαδιού. Μια τέτοια εξέλιξη μαζί με τη συνεχιζόμενη προβληματική παροχή ηλιελαίου από την Ουκρανία, σημαίνει ότι οι τιμές των φυτικών ελαίων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.