Ιταλία: Η Ρώμη θα παρουσιάσει έλλειμμα 2,04% το 2019

Ιταλία: Η Ρώμη θα παρουσιάσει έλλειμμα 2,04% το 2019

Το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζ. Κόντε και πρόσθεσε ότι κατά συνέπεια θεωρεί συνεπώς αδικαιολόγητη μια επιβολή προστίμου από την ΕΕ σε βάρος της Ρώμης.

«Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις προβλέψεις του 2,04% για το 2019», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει μετ'' επιτάσεως από τη Ρώμη να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, αρκετά κάτω από το όριο του 3% που θέτει, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας παρουσίασε τον περασμένο χρόνο προϋπολογισμό για το 2019 με έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες.

Ύστερα από μια διελκυστίνδα  πολλών μηνών, η Ρώμη αποδέχθηκε τελικά τον Δεκέμβριο να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,04%, καταλήγοντας έτσι σε συμφωνία με την Κομισιόν. Ωστόσο, τον Μάρτιο, επικαλούμενη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση συνασπισμού αναθεώρησε προς τα επάνω το στόχο της, ορίζοντάς τον εκ νέου στο 2,4%, κάτι που προκάλεσε νέες εντάσεις με την Κομισιόν.

Η Κομισιόν, που εκτίμησε ότι με τα ανακοινωθέντα μέτρα το ιταλικό έλλειμμα θα φθάσει στο 2,5%, άνοιξε στις αρχές Ιουνίου το δρόμο για την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ιταλίας, θεωρώντας ότι μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης είναι «δικαιολογημένη».

Μένει να αποδειχθεί αν οι σημερινές δηλώσεις Κόντε θα πείσουν την ΕΕ αλλά και κατά πόσον η Ρώμη από τη μεριά της πράγματι βρίσκεται στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.