Ιταλία: Βλέπει την πόρτα της εξόδου ο Τζ. Τρία;

Ιταλία: Βλέπει την πόρτα της εξόδου ο Τζ. Τρία;

Όταν ανώτερος αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης συναντήθηκε με διεθνείς επενδυτές την περασμένη εβδομάδα ρωτήθηκε στο τέλος της βραδιάς αν είχε κάποια ερώτηση να κάνει. Η ερώτηση του Ιταλού πολιτικού προς τους επενδυτές ήταν μία: «Ποια θα είναι η αντίδρασή σας αν φύγει ο Τρία;». 

Το περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters και δείχνει ότι η θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας είναι επισφαλής, καθώς ο τεχνοκράτης Τρία μοιάζει αδύναμος και απομονωμένος μετά την απόφαση των πραγματικών ηγετών της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, να ανεβάσουν τον στόχο του ελλείμματος για το 2019 στο 2,4%.

Ο Τρία είχε δεσμευθεί να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 2% του ΑΕΠ αλλά υπέκυψε στην πίεση των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, με την αγορά να εκλαμβάνει την οπισθοχώρηση του καθηγητή ως μία ταπεινωτική ήττα.

Σήμερα, ο Τζοβάνι Τρία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των λαϊκιστών Σαλβίνι και Ντι Μάιο, οι οποίοι αναζητούν πόρους για να χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και της Κομισιόν, η οποία επιμένει στην εφαρμογή δημοσιονομικών περιορισμών.

«Ο Τρία είναι καλός και ικανός αλλά δεν πιστεύω ότι έχει καταλάβει πλήρως τον ρόλο του», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους επενδυτές, όπως αναφέρει το Reuters.

«Έχει την τάση να συμπεριφέρεται σαν διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής επιχείρησης ο οποίος μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά δεν είναι έτσι, εδώ έχουμε μία πολιτική κυβέρνηση, όχι τεχνοκρατική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος του Τρία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να απαντήσει σε ανώνυμα σχόλια, τονίζοντας ότι ο τελικός στόχος για το έλλειμμα αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων οι οποίες αποτελούν μία φυσιολογική διαδικασία σε κάθε κυβέρνηση. Παρ'' όλα αυτά, το Reuters επικαλείται και άλλες πηγές που αναφέρουν ότι η «περίεργη» σχέση του Τρία με τον κυβερνητικό συνασπισμό θα λήξει σύντομα είτε γιατί ο υπουργός Οικονομικών θα παραιτηθεί είτε γιατί θα δεχθεί πιέσεις.

«Ο Τρία θέλει να αποχωρήσει και αρκετά ανεχθήκαμε, όμως τίποτα δεν θα συμβεί πριν τον Ιανουάριο γιατί πρώτα θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από το κοινοβούλιο», τόνισε μία άλλη πηγή.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert