Ιταλία: Αυξάνεται το ΑΕΠ μετά από τρία χρόνια κρίσης

Ιταλία: Αυξάνεται το ΑΕΠ μετά από τρία χρόνια κρίσης

Aύξηση σημείωσαν τα συμβόλαια αορίστου χρόνου στην Ιταλία, τον περασμένο Ιανουάριο. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Istat), άνοδο σημειώνει και πάλι η ανεργία των νέων.

Πιο αναλυτικά, τον περασμένο Ιανουάριο, οι εργαζόμενοι με συμβόλαιο αορίστου χρόνου αυξήθηκαν κατά 99.000 σε μηνιαία βάση και κατά 426.000 σε ετήσια.

Η συνολική ανεργία παραμένει στο 11,5%, σταθερή τόσο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, όσο και σε σύγκριση με το περασμένο τετράμηνο. Σε ετήσια βάση, σημειώθηκε μείωση του 0,7%.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων μέχρι 24 ετών, όμως, αυξάνεται και πάλι και αγγίζει το 39,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Η αύξηση των συμβολαίων αορίστου χρόνου αφορά, κυρίως, τους εργαζόμενους άνω των 50 ετών (+ 359.000 σε ετήσια βάση) ενώ οι Iταλοί και oi μόνιμοι μετανάστες μέχρι 35 ετών που υπέγραψαν συμβόλαιο αορίστου χρόνου, είναι μόλις 9.000.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ του 2015, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε αύξηση του 0,8%. Πρόκειται για την πρώτη θετική επίδοση, μετά από μια αρνητική τριετία οικονομικής κρίσης.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, ο αποπληθωρισμός της τάξης του 0,2% σε μηνιαία βάση και του 0,3% σε ετήσια, που καταγράφηκε από το την Istat για τον μήνα του Φεβρουαρίου. Για όλο το 2016, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, αναμένεται αποπληθωρισμός της τάξης του 0,6%.

Το δημόσιο χρέος, τέλος, την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε στο 132,8% του ΑEP, το υψηλότερο ποσοστό από το 1995 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Oικονομικών, φέτος αναμένεται να ξεκινήσει βαθμιαία μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ