Ιταλία: Αποπληθωρισμός 0,4% σε μηνιαία βάση για τον Νοέμβριο

Ιταλία: Αποπληθωρισμός 0,4% σε μηνιαία βάση για τον Νοέμβριο

Αποπληθωρισμό 0,4% σε μηνιαία βάση, δείχνουν τα στοιχεία του επίσημου στατιστικού ινστιτούτου της χώρας, Istat, για τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αυξάνεται μόλις κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τo Istat, έντεκα μεγάλες πόλεις της χώρας παρουσιάζουν αποπληθωρισμό: πρόκειται για την Μπολόνια, το Μπάρι, την Περούτζια, τις Κατάνη και Παλέρμο στη Σικελία, το Κάλιαρι της Σαρδηνίας, τις Πάδοβα, Βερόνα και Βενετία στην περιφέρεια Βένετο, Μόντενα και Αόστα. Ο μέσος αποπληθωρισμός των πόλεων αυτών αγγίζει το 0,8%.

Σειρά σχολιαστών αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν με σαφήνεια ότι η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει, με οριστικό και αποτελεσματικό τρόπο, την οικονομική ύφεση. Παράλληλα, σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία της RAI, η οικονομία της χώρας, στο σύνολό της, έχει επηρεασθεί αρνητικά και από τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, για το 2015, από το αρχικό 0,9% σε 0,7%. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει και περαιτέρω αναθεώρηση, με πιο περιορισμένη συνολική πρόβλεψη της ανόδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ