Ιστορικών διαστάσεων ράλι στα ομόλογα Ευρώπης και Ελλάδας

Ιστορικών διαστάσεων ράλι στα ομόλογα Ευρώπης και Ελλάδας

Συνεχίζεται το ιστορικών διαστάσεων ράλι στα ομόλογα της Ευρώπης, επηρεάζοντας και αντίστοιχα τα ελληνικά, συνδυαστικά βεβαίως με την επικείμενη πολιτική αλλαγή που προεξοφλείται στις προσεχείς εκλογές.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει – εάν κριθεί σκόπιμο – το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπενθυμίζοντας παράλληλα όλα τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της η ΕΚΤ, οδηγεί σε τρομερή αποκλιμάκωση τις αγορές ομολόγων.

Είναι η πρώτη φορά που τόσα ομόλογα κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ κοντά στα 150 ομόλογα (διαφόρων κατηγοριών) της Ευρωζώνης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με το momentum που δημιουργεί η προεξόφληση πολιτικής αλλαγής, τα ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει σε νέα ιστορικά χαμηλά σήμερα.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης στο 2,41%, ενώ κατήλθε έως το 2,37% πρωτύτερα. Το 7ετές υποχωρεί  κατά 5,8 μονάδες βάσης στο 1,53% και του 5ετές κατά 6,2 μ.β. στο 1,42%. Παράλληλα, βελτίωση καταγράφεται και στα CDS, τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 272 μονάδες βάσης από 278 μονάδες βάσης χθες.


Σε μεγάλη υποχώρηση βρίσκονται και τα υπόλοιπα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.