Ιστορική ημέρα για Τιτάν – Ξεκίνησε η τριπλή διαπραγμάτευση

Ιστορική ημέρα για Τιτάν – Ξεκίνησε η τριπλή διαπραγμάτευση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιστορική  ημέρα για τον όμιλο Τιτάν, μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες με παγκόσμιο εκτόπισμα, καθώς ξεκίνησε η τριπλή διαπραγμάτευση σε τρία χρηματιστήρια, πρωτογενώς στο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς σε Παρίσι και Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά την επιτυχία της δεύτερης δημόσιας πρότασης την περασμένη εβδομάδα, οι διαδικασίες κύλησαν ταχύτατα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ σήμερα εισήχθησαν και στα τρία αυτά χρηματιστήρια οι «νέες» 78.668.627 μετοχές της ΤΙΤΑΝ Cement International SA που πλέον είναι η μητρική του ομίλου, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η τιμή εισαγωγής και στα τρία χρηματιστήρια ήταν στα 19,38 ευρώ, τιμή στην οποία έκλεισε η κοινή μετοχή της «παλαιάς» Τιτάν την περασμένη Πέμπτη 18 Ιουλίου, ενώ ο κωδικός και στα τρία χρηματιστήρια είναι TITC.

Σε ειδική τελετή υποδοχής των νέων μετοχών στο Χ.Α. που έγινε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, εκπροσωπώντας τη διοίκηση της Titan Cement International, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ χαρακτήρισε ως «ημέρα – σταθμό» για τον όμιλο τη σημερινή.

Τόνισε πως «εγγυόμεθα ότι ο όμιλος θα παραμείνει πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας αξία για εργαζόμενους, μετόχους και κοινωνία. Συνεχίζουμε και ανανεώνουμε την ιστορική πορεία συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία διαρκεί εδώ και 107 χρόνια». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε πως «σήμερα μεταξύ της εταιρείας και του Χρηματιστηρίου ανανεώνεται μια σχέση 107 ετών και η τριπλή διαπραγμάτευση της μετοχής αποτελεί μια πρόκληση για την ελληνική αγορά, για όλο το οικοσύστημα του χρηματιστηρίου, για το πώς θα καλύψει τις ανάγκες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας».

Ο Δ. Παπαλεξόπουλος στην τελετή στο Euronext Brussels

Αντίστοιχη τελετή για την παραδοσιακή υποδοχή των μετοχών της Titan Cement International έγινε σήμερα το πρωί και στο Euronext των Βρυξελλών, όπου προσκεκλημένος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε: «Η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε μια πορεία 117 ετών, αντανακλώντας πλήρως το διεθνή προσανατολισμό και αποτύπωμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Ευχαριστούμε όλους τους μετόχους μας, υφιστάμενους και νέους, για την εμπιστοσύνη στο όραμά μας να εξελισσόμαστε συνδυάζοντας το επιχειρηματικό πνεύμα και τη λειτουργική αρτιότητα με το σεβασμό για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με τη δική τους υποστήριξη, θέτουμε σήμερα ακόμη πιο ισχυρά θεμέλια για τη μελλοντική μας ανάπτυξη διεθνώς και για την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων μας».

Γιατί ο όμιλος στοχεύει στο εξωτερικό 

H μεταφορά της φορολογικής έδρας του Τιτάνα στις Βρυξέλλες και η εισαγωγή των μετοχών σε διεθνή χρηματιστήρια δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου, ενώ εξυπακούεται πως οι υφιστάμενες παραγωγικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Κεντρικός στόχος της νομικής «μετακόμισης» του ομίλου είναι η καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια και γενικότερα η μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Η στρατηγική απόφαση έρχεται ως φυσική συνέχεια του διαρκώς αυξανόμενου διεθνούς προσανατολισμού της μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση σε πηγές άντλησης κεφαλαίων, πολύ μεγαλύτερες από τα στενά όρια της χώρας μας. 

Παράλληλα, ο όμιλος πλέον θα αποκτήσει ανταγωνιστικότερο «πρόσωπο» στα μεγάλα ευρωπαϊκά... σαλόνια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και «κλειδώνουν» τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα πάσης φύσεως.

Σ'' αυτό το πλαίσιο, το παράδειγμα του ομίλου Viohalco που από το 2013 ακολούθησε αυτό το δρόμο, είναι λίαν επιτυχημένο. Μεγάλη πρόσβαση σε διεθνή στρατηγικού τύπου έργα υποδομών, ενέργειας και άλλα, συγχωνεύσεις θυγατρικών και ισχυροποίηση του brand, αλλά και καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Θυμίζουμε πως η Τιτάν έχει ιστορία 117 ετών καθώς ιδρύθηκε το 1902 και πέρασε το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το 1912, αποτελώντας τη δεύτερη παλαιότερη μετοχή του Χ.Α. μετά την Εθνική Τράπεζα, η οποία και εισήχθη στις 22 Φεβρουαρίου 1905!