Ιστορική εξέλιξη η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα
Αίγυπτος

Ιστορική εξέλιξη η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα

«Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου» χαρακτηρίζει η αιγυπτιακή Προεδρία την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.

«Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους τους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών», τονίζεται στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Αιγυπτίου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη εντατικοποίησης του συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνοχή των συμφερόντων και των κοινών θέσεων μεταξύ των δύο χωρών.