Ιστορική «βουτιά» 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο

Ιστορική «βουτιά» 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995 κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς τα lockdown που επιβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω κορονοϊού άφησαν το αποτύπωμά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, συρρίκνωση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο της χρονιάς, σε τριμηνιαία βάση ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η πτώση ήταν 3,2%.

Η τριμηνιαία αρνητική κίνηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ενώ σε ετήσια βάση ανέμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη -κατά 3,3%. 

Η Γαλλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση, κατά 5,8%. Ακολούθησε η Σλοβακία με 5,4% και η Ισπανία με 5,2%. Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% σε τριμηνιαία επίσης βάση, μπαίνοντας επισήμως σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων υποχώρησε κατά 0,2% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το α' τρίμηνο του 2020.  Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση από το β' τρίμηνο του 2013 για την Ευρωζώνη και το α' τρίμηνο του 2013 για την ΕΕ.  Το δ' τρίμηνο του 2019, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο ζώνες. 

Σε ύφεση η Γερμανία - Η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από την κρίση του 2008

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε τη χειρότερή της επίδοση μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη δεύτερη χειρότερη μετά την επανένωση το 1990 σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Πορτογαλία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,9% το α' τρίμηνο του 2020

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ οι συνέπειες της πανδημίας και του lockdown που επιβλήθηκε στην χώρα της Ιβηρικής αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερες το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής την Παρασκευή, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.