Issey Miyake: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο μέτρ του πλισέ

Issey Miyake: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο μέτρ του πλισέ

O Ιάπωνας  σχεδιαστής Issey Miyake, διάσημος για τα πλισέ, τα αρώματα του αλλά και για το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο του φίλου και ιδρυτή της Apple, Στηβ Τζομπς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Ο Miyake, το όνομα του οποίου έγινε σύνθημα για τον δυναμισμό της Ιαπωνίας τόσο στη μόδα όσο και στην οικονομία τη δεκαετία του 1980, πέθανε στις 5 Αυγούστου από καρκίνο στο ήπαρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Δεν έγιναν αμέσως διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες. Γνωστός για την πρακτικότητά του, ο Miyake λέγεται ότι ήθελε να γίνει είτε χορευτής είτε αθλητής προτού διαβάσει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του τον ενέπνευσε να αλλάξει κατεύθυνση. 

Ο Miyake γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη ενώ βρισκόταν στο σχολείο. Ήταν απρόθυμος να μιλήσει για το γεγονός στη μετέπειτα ζωή του. Το 2009, γράφοντας στους New York Times ανέφερε ότι δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη βόμβα.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», έγραψε, προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε από έκθεση στην ακτινοβολία. "Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Έτρεξα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή αυτό είναι σύγχρονο και αισιόδοξο».

Αφού σπούδασε γραφιστική σε ένα πανεπιστήμιο τέχνης του Τόκιο, έμαθε σχέδιο ρούχων στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές Guy Laroche και Hubert de Givenchy, πριν κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη. Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Miyake Design Studio. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο τρόπο πλισέ, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, με τα ρούχα να κρατούν το πτυχωτό σχήμα τους. Δοκιμασμένο για την ελευθερία κινήσεών τους σε χορευτές, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της σειράς με την υπογραφή του "Pleats, Please". Τελικά ανέπτυξε περισσότερες από δώδεκα σειρές μόδας που κυμαίνονταν από την κύρια Issey Miyake για άνδρες και γυναίκες μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα πριν ουσιαστικά αποσυρθεί το 1997 για να αφοσιωθεί στην έρευνα. Το 2016, όταν ρωτήθηκε ποιες πιστεύει ότι ήταν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί σχεδιαστές, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανό να καταναλώνουν λιγότερο.