Οι «υποσχέσεις» του Τσίπρα στη ΔΕΘ και τα 1,8 δισ. ευρώ που βαραίνουν τους φορολογούμενους

Οι «υποσχέσεις» του Τσίπρα στη ΔΕΘ και τα 1,8 δισ. ευρώ που βαραίνουν τους φορολογούμενους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ο τρέχον μήνας θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες καταλυτικός για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) περί τα 5,6 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, ο στόχος που έχει τεθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί καθώς τα εξαντλημένα νοικοκυριά από απόψεως φοροδοτικής ικανότητας ενδεχομένως να μην καταφέρουν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν κάτι που διαπιστώθηκε και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και γενικότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων να παρουσιάσει υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ 

Πάντως δεν είναι μόνο οι ανωτέρω φόροι που θα δοκιμάσουν τους φορολογούμενους. Εκτός από την τις μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος συνολικά οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 11,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. 

Λίγο πριν τις παροχές της ΔΕΘ οι φορολογούμενοι έχουν νιώσει για τα καλά τα σκληρά εκκαθαριστικά  για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 25.000 οι οποίοι κατά μέσο όρο θα καταβάλλουν 40% υψηλότερο φόρο συγκριτικά με τα εκκαθαριστικά του 2017. Εάν συνυπολογισθούν και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές το ποσοστό των επιβαρύνσεων προσεγγίζει το 50-60%. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστική για ταμεία του δημοσίου καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό των φόρων να οδηγηθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι είναι «ελεύθεροι» εδώ και 45 ημέρες, καθώς μέχρι τις 18 Ιουλίου μάζευαν λεφτά για το κράτος, τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ κάτι που θα συνεχισθεί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019. Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 11,7 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν  το δεύτερο εξάμηνο το έτους κατανέμονται ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος.   Στα τέλη του μήνα θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3 δισ. ευρώ. Με βάση τα στατιστικά ένας στους τρεις  φορολογούμενους θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017,

2. ΕΝΦΙΑ.   Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο διαδίκτυο και η  πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογούμενων να πληρώσουν τους φόρους τους . 

3. Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

4.  Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

5. Περίπου 3 δισ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει το κράτος από τους φόρους στις επιχειρήσεις και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.