«Υβριδική» πιστωτική γραμμή σχεδιάζει για την Ελλάδα το Eurogroup

«Υβριδική» πιστωτική γραμμή σχεδιάζει για την Ελλάδα το Eurogroup

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

«Ευκλείδη, πάρε τα λεφτά από τα υπόλοιπα του Μνημονίου, πλήρωσε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, για να μην έχεις ανάγκη δανεικών τα επόμενα δύο χρόνια και ασχολήσου με τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας», είναι το σκληρό, σαφές και απόλυτο μήνυμα των υπουργών του Eurogroup που συνοδεύει την... ενθουσιώδη τελετή λήξης του τρίτου ελληνικού προγράμματος στο Λουξεμβούργο.

Λεφτά για τα τοκοχρεολύσια των επόμενων δύο ετών και όχι μείωση χρέους είναι η τελική απόφαση για την Ελλάδα.

Η λύση αυτή δεν είναι τίποτ' άλλο από μία… υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης για την οποία επέμενε τόσο πολύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Mε 20 δισ. ευρώ, σ'' έναν Ειδικό Λογαριασμό που θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων, και μ' ένα πλέγμα 4 διαφορετικών επιπέδων Επιτροπείας, η κυβέρνηση τελικά συνθηκολόγησε σε μια οιωνεί προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία ωστόσο δεν διευκολύνει τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ ούτε ενισχύει την αξιοπιστία των ελληνικών ομολόγων.

Από τον Αύγουστο, η ελληνική οικονομία θα υπόκειται σε 4 διαφορετικούς ελέγχους από 4 διαφορετικές πηγές εξουσίας.

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογούν διαδοχικά:

1. Το κουαρτέτο των «θεσμών» ανά τρίμηνο, φυσικά με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

2. Το παραδοσιακό «ευρωπαϊκό εξάμηνο» με το οποίο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επιτηρούν και παρεμβαίνουν στους οικονομικούς στόχους κάθε μέλους.

3. Την ξεχωριστή αποκλειστική επιτήρηση του ΔΝΤ με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

4. Την Ετήσια Εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργών του Eurogroup

Με τα λεφτά της επιπλέον δόσης, που θα εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, το «μικρό δωράκι» όπως το περιέγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς, η Ελλάδα θα μπορέσει να προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του ΔΝΤ κι ένα μέρος των υψηλότοκων δανείων των πρώτων Μνημονίων που θα έπρεπε κανονικά να εξοφληθούν τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Με την «λύση-έκπληξη» που είχε προαναγγείλει, από το Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και ως επόπτης των μεταρρυθμίσεων, από την 20η Αυγούστου μέχρι την πλήρη εξόφλησή του το 2023.

Με απλά λόγια, το ΔΝΤ θα μείνει στην Αθήνα για να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, εντελώς συμπτωματικά όσα λεφτά χρειάζονται για την πληρωμή των τόκων του Ελληνικού Χρέους.

Μια επίσης εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια της συμφωνίας, είναι ότι το προϊόν της «αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου» από το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) δεν θα χρησιμοποιείται στο εξής για την απομείωση του χρέους αλλά θα μεταφέρεται στον εγγυοδοτικό μηχανισμό των 25 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση των δανείων του ESM.

Κατά τα άλλα, η Ελλάδα «βγαίνει από τα Μνημόνια». 

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert