«Τορπίλη» από ΕΦΚΑ στα φορολογικά έσοδα

«Τορπίλη» από ΕΦΚΑ στα φορολογικά έσοδα

Του Θανάση Παπαδή 

«Ηθικός αυτουργός» για την κατακόρυφη μείωση των φορολογικών εσόδων θα αποδειχθεί το υπουργείο Εργασίας μόλις δοθούν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως αποκάλυψε ο «Φ», έφερε στην επιφάνεια μια τρύπα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στο βεβαιωθέν ποσό του φόρου εισοδήματος. Αυτή η τρύπα προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση χαμηλότερων εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.

Οι συνέπειες από τη μείωση εισοδήματος γίνονται άμεσα εμφανείς καθώς, εκτός από τη μείωση του φόρου του τρέχοντος έτους, προκύπτει και επιπλέον αρνητική διαφορά λόγω της κατακόρυφης μείωσης της προκαταβολής φόρου. Ενώ λοιπόν το υπουργείο Εργασίας επικαλείται τα ίδια στοιχεία για να υποστηρίξει ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων παραμένουν στο... ύψος τους, ολόκληρη η ζημιά αποτυπώνεται στα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που προσδοκά να εισπράξει φέτος η κυβέρνηση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (πάνω από 8 δισ. ευρώ) δεν θα συγκεντρωθεί και θα πρέπει να αναζητηθεί η εναλλακτική λύση για την κάλυψη της τρύπας.

Οι επιτηδευματίες μειώνουν το δηλωθέν εισόδημα καθώς γνωρίζουν ότι μόνο αυτό μπορεί να τους προστατέψει από την επικείμενη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2019. Από το νέο έτος αλλάζει και πάλι ο τρόπος υπολογισμού. Καταργείται το μεταβατικό σύστημα που ίσχυσε για το 2018 (έκπτωση 15% επί του αθροίσματος καθαρά κέρδη και ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους) και πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη και ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενης χρονιάς» χωρίς καμία έκπτωση.

Όσο λοιπόν μικρότερα τα καθαρά κέρδη, τόσο λιγότεροι και οι φόροι, τόσο λιγότερες και οι ασφαλιστικές εισφορές. Επιπτώσεις στα έσοδα του ΕΦΚΑ δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές καθώς ούτως ή άλλως οι περισσότεροι πληρώνουν το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ. Στην εφορία γίνεται άμεσα ορατό το αποτέλεσμα καθώς για κάθε ευρώ μείωσης των καθαρών κερδών χάνει από 22 λεπτά έως και πάνω από 55 λεπτά του ευρώ.

Εκτός από τις δημοσιονομικές προεκτάσεις, το γεγονός της ολοκλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων θα οδηγήσει και σε ένα ακόμη «μπάχαλο» όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Κανονικά, το φθινόπωρο θα πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των φετινών ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα καθαρά κέρδη του 2017, τα οποία μόλις αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις.

Και αυτό διότι, προς το παρόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν προκαταβολή με βάση τα κέρδη του 2016. Το υπουργείο Εργασίας είναι βέβαιο ότι θα μεταθέσει την εκκαθάριση για την επόμενη χρονιά καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά της προηγούμενης χρονιάς.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 3 Αυγούστου

Φωτογραφία: intimenews