«ΘΕΟΝΗ»: Ένα Success Story από τ' «Άγραφα»

«ΘΕΟΝΗ»: Ένα Success Story από τ' «Άγραφα»

Της Αντιόπης Σχοινά

Η Ελλάδα της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και των παγκόσμιων διακρίσεων είναι εδώ. Το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό και δεν ανήκει σε κανέναν πολυεθνικό γίγαντα. Είναι το ελληνικό νερό ΘΕΟΝΗ.

Ένα νερό με διαδρομή 2.000 χρόνων, που εμφιαλώνεται από την πηγή Γκούρα στα βουνά των Αγράφων από την ΑΗΒ Group. Το νερό «Θεόνη» ταξίδεψε στις αρχές του μήνα στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια και κατέκτησε, ανάμεσα σε 700 νερά από όλο τον πλανήτη στον 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting, τον παλαιότερο και σημαντικότερο γευστικό διαγωνισμό στον χώρο του νερού, την 1η θέση στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού για το 2016.

(Φωτ.: Από τον 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στον οποίο το νερό «ΘΕΟΝΗ» κατέκτησε την 1η θέση.)

Το φυσικό μεταλλικό νερό «Θεόνη» από την Καρδίτσα, αν και ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο του 2013 να εμφιαλώνεται, έχει ήδη διακριθεί σε πέντε διεθνείς διαγωνισμούς, στοιχείο που, όπως τονίζει στο Liberal ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Τσέλιος, δεν το έχει πετύχει κανένα άλλο νερό.

Η ιστορία, η πηγή, η νεράιδα και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Το 1996 ιδρύθηκε η εταιρεία Α.Η.Β. Γκρουπ Α.Ε. από το Βασίλειο Τσέλιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης βιομηχανικής μονάδας εμφιάλωσης νερού, με 40 άτομα προσωπικό, απόλυτα εναρμονισμένης με τις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς εμφιαλωμένου νερού βάση των προδιαγραφών των Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ISO 22000:2005) HACCP.

Το ΘΕΟΝΗ είναι το μοναδικό ελληνικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει από φυσική πηγή σε υψόμετρο 1.100 μ. στα Άγραφα. Σε αυτό το παρθένο, μακριά από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, περιβάλλον, εμφιαλώνεται άμεσα, κατευθείαν στην πηγή, χωρίς καμία πρόσμιξη, επιβάρυνση ή διεργασία. Έτσι διατηρεί αναλλοίωτα τα φυσικά χαρακτηριστικά του που το κατατάσσουν ως το κορυφαίο ίσως φυσικό μεταλλικό νερό σήμερα.

Από την πηγή Γκούρα μέχρι το χωρίο Βατσουνιά σε υψόμετρο 630 μ. όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ένας αγωγός 7 χιλιομέτρων καταλήγει στο εργοστάσιο εμφιάλωσης του ΘΕΟΝΗ, όπου το νερό συλλέγεται σε μεγάλες δεξαμενές και εμφιαλώνεται χωρίς πρόσθετες επεξεργασίες, δίνοντας το φυσικότερο μεταλλικό νερό στον τελικό καταναλωτή.

(Φωτ.: Οι εγκαταστάσεις της «ΘΕΟΝΗ» στο χωριό Βατσουνιά Καρδίτσας.)

Το ΘΕΟΝΗ προέρχεται από νερό βροχοπτώσεων και από το λιώσιμο του χιονιού που εδώ και χιλιάδες χρόνια συγκεντρώνεται φυσικά στους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής.

Μετά από ένα φυσικό φιλτράρισμα ανάμεσα στα πετρώματα των Αγράφων, που ούτε λίγο ούτε πολύ διαρκεί 2.000 χρόνια, δημιουργείται ένα νερό ασύγκριτης καθαρότητας, σπάνιας ποιότητας και μοναδικής σύνθεσης!

Το νερό Θεόνη πήρε το όνομα του από την ομώνυμη νεράιδα, που, σύμφωνα με το μύθο, προστατεύει την πηγή Γκούρα που αναβλύζει σε υψόμετρο 1.100 στα Άγραφα. Το εμφιαλωτήριο νερού αποτέλεσε μια επένδυση ύψους πάνω από 7 εκατ. ευρώ και είναι το πλέον πρόσφατο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της επένδυσης είναι αυτοχρηματοδοτούμενο χωρίς εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα.

(Φωτ.: Το εμφιαλωτήριο νερού της εταιρείας αποτέλεσε μια επένδυση ύψους πάνω από 7 εκατ. ευρώ και είναι το πλέον πρόσφατο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.)

Η δημιουργία του εμφιαλωτηρίου αποτελούσε όνειρο ζωής του Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Βασίλη Τσέλιου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αμερική στον χώρο των ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης. Ο ίδιος από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν επισκέπτονταν την ιδιαίτερη του πατρίδα, συνδύαζε τις διακοπές με έρευνες για την ποιότητα των νερών της. Σήμερα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κατέχει ο γιος του Δημήτρης και μέσα στους άμεσους στόχους είναι η δημιουργία νέας γραμμής, η οποία θα τριπλασιάσει την παραγωγή στο εργοστάσιο.

Νέες επενδύσεις και εξαγωγές

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τσέλιος, «ξεκινάμε μια ακόμη επένδυση για την επέκταση της γραμμής παραγωγής η οποία στην ολοκλήρωση της θα τριπλασιάσει την σημερινή μας παραγωγή και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2017. Η επέκταση της παραγωγικής μας δύναμης είναι επιβεβλημένη καθώς ήδη το 40% των πωλήσεων μας κατευθύνεται στο εξωτερικό με συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, ενώ και στην αγορά της Ελλάδας, επεκτείνεται σταδιακά το δίκτυο μας».

Σήμερα η δυνατότητα παραγωγής του ΘΕΟΝΗ είναι 20.000 φιάλες της ώρα, 500.000 ημερησίως, 15.000.000 μηνιαίως και 180.000.000 ετησίως.

Οι κύριες αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αυτές των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας, Βελγίου, Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κύπρου κ.α. Το Θεόνη βρίσκεται σε πληθώρα σημείων λιανικής πώλησης σε 12 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Κύπρος, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Διατηρεί συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως τα Supermarches MATCH, τα DEEN Supermarkten και πολλές ακόμη.

Το φυσικό μεταλλικό ΘΕΟΝΗ, παρά τον λίγο χρόνο εμπορικής παρουσίας, η οποία διαρκώς διευρύνεται με στόχο να καλύψει γεωγραφικά όλη την Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει ήδη την αγορά της Κεντρικής Ελλάδας και με σημαντική πορεία στην Βόρειο Ελλάδα, βάζει πλέον στόχο την κατάκτηση της αγοράς της Αττικής.

Μέσω συνεργασιών με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπως τα σουπερμάρκετ Γαλαξίας αλλά και η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία φορά την Κεντρική Ελλάδα σε πρώτη φάση και η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πανελλαδική κάλυψη της αλυσίδας, στην επόμενη τριετία στόχος είναι το ΘΕΟΝΗ να είναι σε κάθε σημείο πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα η εταιρεία στοχεύει στη διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της με επέκταση και στο ανθρακούχο νερό, ενώ προωθεί και τη δημιουργία γυάλινης συσκευασίας. Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη το 2015 έκλεισε με πωλήσεις περί τα 3,2 εκατ. ευρώ.

Και οι προηγούμενες διακρίσεις…

Το ΘΕΟΝΗ έχει βραβευθεί με την ανώτερη διάκριση των τριών (3) αστέρων σε Superior Taste Awards, από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας, iQTi, στις Βρυξέλλες και, μάλιστα, για δύο συνεχόμενες χρονιές (2014 & 2015), ενώ έχει τιμηθεί και με το Χρυσό Βραβείο MONDE SELECTION (2015).

(Φωτ.: Στιγμιότυπο από την απονομή του Χρυσού Βραβείου MONDE SELECTION στη Λισαβόνα το 2015 στον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΘΕΟΝΗ», κ. Δημήτρη Τσέλιο - δεύτερος από αριστερά.)