«Τεστάρονται» οι αντοχές των φορολογούμενων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους

«Τεστάρονται» οι αντοχές των φορολογούμενων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έκδηλη είναι η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τους. Αν και ο Αύγουστος είναι μήνας χωρίς φόρους, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας γεμάτους φόρους και δεκάδες υποχρεώσεις για τις περισσότερες οικογένειες. Εγγραφές σε σχολεία και φροντιστήρια, αγορά σχολικών ειδών κ.λπ. είναι οι βασικές υποχρεώσεις, στις οποίες δίνουν μεγαλύτερη βάση τα νοικοκυριά. 

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το πρώτο εξάμηνο φοβίζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εκτιμά ότι θα διογκωθούν περαιτέρω, καθώς στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν περί τα 10 δισ. ευρώ (άμεση φορολογία). Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι η μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι έστω και με μία μικρή αύξηση σε κάποιο φορολογικό συντελεστή, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Και αυτό διότι οι φόροι έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία επταετία και η όποια αύξηση γίνεται, πλέον δρα πολλαπλασιαστικά. 

Το δύσκολο δεύτερο εξάμηνο για τους φορολογούμενους:

1. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος  ενώ στα τέλη Νοεμβρίου θα καταβληθεί η τελευταία δόση… Σημειώνεται ότι φέτος στα εκκαθαριστικά έχουν ενσωματωθεί πέντε φόροι. Συγκεκριμένα ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. 

2. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος.

3. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί και ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ. Περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017. Σημειώνεται ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών οι αυξήσεις φόρου φθάνουν ακόμα και στο 450% σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

4. Στο τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών πρέπει να καταβάλουν 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Η πολιτική ηγεσία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.