«Σπάει» στα δύο η Intrakat, με επικέντρωση σε κατασκευές και ξενοδοχεία

«Σπάει» στα δύο η Intrakat, με επικέντρωση σε κατασκευές και ξενοδοχεία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με στόχο να επικεντρωθεί στο αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι και στις ξενοδοχειακές επενδύσεις όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, η διοίκηση της Intrakat ανακοίνωσε χθες την απόσχιση των τομέων παραχωρήσεων, real estate, αιολικών πάρκων και τουρισμού, με την εισφορά τους στη μητρική, την Intracom Holdings.

Πρόκειται για μια ενδοομιλική αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων που κρίνεται σκόπιμη ώστε να ξεκαθαρίσουν περαιτέρω οι τομείς και η Intrakat να επικεντρωθεί στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Intrakat, όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι μέσα στις διεκδικήτριες εταιρείες του έργου της εργολαβίας - σκούπας που ολοκληρώνει τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 που ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης αξίας 30 εκατ. (χωρίς το ΦΠΑ), ενώ διεκδικεί και ένα τμήμα από τις «ορφανές» παραχωρήσεις στο δρόμο Πάτρας – Πύργου. Συνάμα έχει και άλλα έργα που «τρέχει», ενώ το συνολικό της ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ήταν η πρώτη συνάντηση της διοίκησης της Intrakat με τους δημοσιογράφους μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την εξαγορά του 20% από τον κ. Δημήτρη Κούτρα - που συνδέθηκε για δεκαετίες με τα μεγάλα έργα του Άκτωρα – ο οποίος έχει αναλάβει πλέον και πρόεδρος της εταιρείας. Ο κ. Κούτρας θα είναι αυτός που θα «τρέχει» πρωτίστως τον κατασκευαστικό τομέα της εταιρείας, μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Πέτρο Σουρέτη.

Μιλώντας για τη στρατηγική της εταιρείας ο κ. Σουρέτης τόνισε πως υλοποιείται κυρίως με άξονες τις κατασκευές δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής, που είναι η κύρια δραστηριότητα, τις παραχωρήσεις τα ΣΔΙΤ και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα έργα περιβάλλοντος που είναι η πρόκληση του μέλλοντος καθώς και τα έργα digital economy, next generation access και smart solution.

Όπως ανακοινώθηκε, η Intrakat θα παραδώσει έως το τέλος του 2018 τα σύνθετα έργα της αναβάθμισης των αεροδρομίων Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων, ενώ σε ερώτηση για το αν η εταιρεία θα μπει και στις διεκδικήσεις των επόμενων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, η διοίκηση επιφυλάχτηκε, έως ότου δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα.

Από την πλευρά του, ο κ. Δ. Κούτρας, μιλώντας για πρώτη φορά – μετά από δεκαετίες - στους δημοσιογράφους χωρίς να ανήκει στο δυναμικό του Άκτωρα, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Intrakat αποτελεί για μένα ένα πολύτιμο εργαλείο να συνεχίσω να κάνω αυτά που αγαπάω», ενώ επισήμανε πως η εταιρεία είναι «μικρή και καθαρή», οπότε μπορεί να μεγαλώσει.

Σημείωσε ότι ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει στους τομείς των δημοσίων έργων και στα έργα περιβάλλοντος, ενώ έκανε γνωστό πως η εταιρεία θα κάνει άνοιγμα και στα Βαλκάνια, διεκδικώντας έργα στα οποία έχει εξειδικευτεί και γνωρίζει.

Οι τουριστικές – ξενοδοχειακές επενδύσεις

Οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις γίνονται υπό την... αιγίδα της θυγατρικής του ομίλου Inestia Hospitality, που είναι «εντεταλμένη» στον ξενοδοχειακό τομέα. Στο ξενοδοχειακό κομμάτι, όπως είπε ο κ. Σουρέτης η Intrakat επικεντρώνεται αμιγώς σε δύο περιοχές. Στη Μύκονο και στο κέντρο της Αθήνας.

Θυμίζουμε πως από το περυσινό καλοκαίρι η Inestia Hospitality έχει τη συνδιαχείριση του Branco Mykonos Hotel, στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου, ένα 5στερο boutique hotel με 21 δωμάτια και σουίτες. Πρόκειται για το πρώην 4άστερο Lady Anna που μισθώθηκε μακροχρόνια από τον όμιλο και αναβαθμίστηκε.

Παράλληλα, επίσης στη Μύκονο, η εταιρεία δρομολογεί για την προσεχή τριετία νέα επένδυση 70 – 80 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με διεθνή συνεργάτη. Η επένδυση θα γίνει σε έκταση 100 στρεμμάτων στο Καλό Λιβάδι και θα πρόκειται για υπερπολυτελή μονάδα 150 κλινών, για την οποία ο στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2020. Παράλληλα, ένα τμήμα της επένδυσης θα περιλαμβάνει και ένα ξενοδοχείο που θα αποτελείται από ιδιαιτέρως πολυτελείς βίλες.

Στην Αθήνα, η εταιρεία ετοιμάζει το νέο Boutique hotel στο τριώροφο διατηρητέο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5. Είναι επιφάνειας 4.160 τ.μ., θα έχει 44 δωμάτια και θα έτοιμο τον Ιούνιο του 2019.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά κτήρια της πρωτεύουσας, που έχει κατασκευαστεί πριν από 184 χρόνια, το 1834 επί Όθωνα και ως την εκθρόνιση του Γεωργίου στέγαζε τους... βασιλικούς στάβλους.

Η Intrakat αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε πέρυσι η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), ενώ το ύψος του μισθώματος είναι 40 χιλ. ευρώ το μήνα, για 20 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης και για επιπλέον 20, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. H Inestia Hospitality χει υπό τη διαχείρισή της το Boutique Hotel Ο&Β Athens στο Ψυρρή καθώς και το MET34 Athens Hotel, στην οδό Μητροπόλεως.