«Σκληρό ροκ» στο Eurogroup της Πέμπτης

«Σκληρό ροκ» στο Eurogroup της Πέμπτης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την μήνιν των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα πρέπει να απολογηθεί για τις παροχές, το αφορολόγητο και τη μειωμένη πρόοδο στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγηση.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να απαντήσει και στην τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη που όπως αναφέρουν στον Liberal αξιωματούχοι των Βρυξελλών «πρόκειται για «καραμπινάτη» κρατική ενίσχυση. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη για την ενίσχυση της λειτουργική ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και για τον μακροχρόνιο μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος. Ο μηχανισμός ισχύος βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πίσω τη σχετική τροπολογία γιατί αντιβαίνει τον ανταγωνισμό και πρόκειται ξεκάθαρα για κρατική ενίσχυση.

Σε ό,τι αφορά την σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης αν και η «ατζέντα» δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ωστόσο οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν πως το το Eurogroup θα προχωρήσει στην εξέταση της έκθεσης των θεσμών σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αξιολόγηση της προόδου της Αθήνας απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (επιστροφή κερδών από ANFA's-SMP's, κατάργηση επιτοκιακού «πέναλτι» από το δεύτερο δάνειο του EFSF).

Και αυτό που καλείται να κάνει ο κ. Τσακαλώτος είναι να υπερασπιστεί το πακέτο Τσίπρα, σε πολλά από τα οποία διαφωνούσε. Θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι κάνουν συνεχώς λάθος με τους υπολογισμούς τους καθώς και ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα δημιουργήσει τρύπα στον προϋπολογισμό.

Δεν αποκλείεται ο κ. Τσακαλώτος να αντιμετωπιστεί όπως ο κ. Βαρουφάκης μετά τις δηλώσεις εναντίον του κ. Ρέγκλινγκ. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τις προηγούμενες μέρες για τον κ. Ρέγκλινγκ ότι: «Ούτε καν για τον κάδο των αχρήστων δεν είναι η εκτίμησή του. Εάν ήταν φοιτητής μου, θα τον έκοβα. Είναι απαράδεκτο, με στενοχωρεί ως πανεπιστημιακό ότι άνθρωπος επικεφαλής σε ευρωπαϊκό οργανισμό λέει τέτοιες ανοησίες». Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν με την έκθεσή της καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση τα εξής:

- Ότι το δημοσιονομικό κόστος από τις παροχές φτάνει έως και 5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020. Πιο συγκεκριμένα η δημοσιονομική «τρύπα» για το 2019 πρόκειται να φτάσει από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ ή από 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ και για το 2020 από 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ ή από 2,3 έως 2,9 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το συνολικό κόστος των μέτρων θα είναι μόλις 2,3 δισ. ευρώ.

- Ότι οι ρυθμίσεις οφειλών εκτιμάται από τους θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,3-0,6% του ΑΕΠ (570 εκατ. - 1,14 δισ. ευρώ) φέτος και το 2020.

- Ότι οι μειώσεις ΦΠΑ θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 0,3% του ΑΕΠ (570 εκατ. ευρώ) φέτος και 0,4% του ΑΕΠ (760 εκατ. ευρώ) το 2020. «Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.».

- Ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ (950 εκατ. ευρώ) ετησίως.