Συμφωνία ΕΕ - Ιταλίας επί του σχεδίου του προϋπολογισμού 2019

Συμφωνία ΕΕ - Ιταλίας επί του σχεδίου του προϋπολογισμού 2019

«Λευκός καπνός» βγήκε για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς μετά από αρκετές εβδομάδες εντάσεων και διαμάχης, η κυβέρνηση της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία επί του σχεδίου του προϋπολογισμού 2019, σύμφωνα ανακοίνωση της Κομισιόν. 

«Η λύση στο τραπέζι δεν είναι ιδανική. Δεν παρέχει ακόμη μια μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας. Αλλά μας επιτρέπει να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης στο 1% για το 2019 έναντι του αρχικού 1,5%. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου με την παρουσίαση από την Ρώμη σχεδίου προϋπoλογισμού που προέβλεπε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ περισσότερο από το επίπεδο για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (0,8%).

Τη Δευτέρα, η Ρώμη υπέβαλε ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, με σαφώς χαμηλότερο έλλειμμα, τα οποίο φέρεται να κυμαίνεται στο 2% του ΑΕΠ, με στόχο την αποφυγή της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος» και τον τερματισμό της διαμάχης, ενώ την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να εξετάσει την μείωση των στόχων της με την περικοπή κατά επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η έναρξη διαδικασίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Η εξοικονόμηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο κεντρικά μέτρα της κυβέρνησης: την μεταρρύθμιση των συντάξεων, που θέλει η Λέγκα, και το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, που θέλει το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Η νέα εκδοχή του σχεδίου του προϋπολογισμού, όταν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξετασθεί από την ιταλική Γερουσία για να εγκριθεί οριστικά.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην Κομισιόν και την κυβέρνηση της Ρώμης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ