«Πράσινο φως» σε Total - Edison - ΕΛΠΕ για έρευνες στο Ιόνιο

«Πράσινο φως» σε Total - Edison - ΕΛΠΕ για έρευνες στο Ιόνιο

Διεθνή διάσταση παίρνει πλέον η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά εισέρχονται στον τομέα αυτό σημαντικοί ξένοι επενδυτές, η Total και η Edison, οι οποίες σε κοινοπραξία με την ΕΛ.ΠΕ. αναλαμβάνουν τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ, αύριο, Παρασκευή, μονογράφεται από το ίδιο, καθώς και την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ (50%-25%-25%, αντίστοιχα) η Σύμβαση Μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο μπλοκ 2.

Αμέσως μετά, ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρία η Σύμβαση Μίσθωσης.

Σταθερή βούληση του ΥΠΕΝ παραμένει οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, αναφέρεται.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως προς τις θαλάσσιες Περιοχές προς Παραχώρηση, της νέας Οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας (Οδηγία 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου) και το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

Καθώς οι συμβατικές περιοχές έρευνας βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες Περιφέρειες, αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ, αναφέρει το σημείωμα, είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής.