«Πιστοποιητικό συμμόρφωσης» ζητούν Moody' s και επενδυτές από τον Αλ. Τσίπρα

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
«Πιστοποιητικό συμμόρφωσης» ζητούν Moody' s και επενδυτές από τον Αλ. Τσίπρα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Έργα – και μάλιστα άμεσα - και όχι λόγια ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα οίκοι αξιολόγησης και ξένοι επενδυτές για να αρχίσουν να «βλέπουν» ξανά την Ελλάδα ως έναν... κανονικό, και όχι απόλυτα προβληματικό, επενδυτικό προορισμό. Αυτό είναι το συμπέρασμα των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με μεγάλους επενδυτικούς οίκους χθες στις ΗΠΑ και ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο καθώς και των όρων του παιχνιδιού που επανέλαβε χθες η Moody' s. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τον οδικό χάρτη εξόδου στις αγορές, από εκεί που σταμάτησε στις αρχές του έτους, αφήνοντας πίσω ένα εξάμηνο «απραξίας», σε μία αλλαγή στάσης που προκύπτει από τις επανειλημμένες συστάσεις για να μην αγγίξει το κεφαλαιακό απόθεμα. Όμως το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει πάνω από 4%, γεγονός που απαγορεύει την έκδοση 10ετούς ομολόγου. 

Οι ενέργειες που θέλουν να δουν από την ελληνική κυβέρνηση οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης για να... διευκολύνουν την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα είναι συγκεκριμένες και σε αυτές τις συστάσεις έρχονται να προστεθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε χθες η Moody' s. Μόνο που η χώρα μας για να ξεφύγει από την κατηγορία «junk» πρέπει σύμφωνα με τη Moody' s, να ανέβει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι ολόκληρα σκαλοπάτια, στη σκάλα των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με 6 «απλές» αναβαθμίσεις, στη χειρότερη περίπτωση, με 3 «διπλές» αναβαθμίσεις, στην καλύτερη περίπτωση, ή με συνδυασμό αυτών. Ζήσε... Μάη μου, δηλαδή, αφού οι οίκοι αξιολογούν κάθε χώρα δύο φορές το χρόνο, ενώ κάποιες φορές απλώς προσπερνούν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες ανακοινώσεων, όπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή. Φαίνεται ότι στη Moody's σκέφτηκαν πολύ πριν τολμήσουν να αναβαθμίσουν μία χώρα που μετά από τόσα χρόνια κρίσης αναπτύσσεται με το ζόρι. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα μηνύματα που έστειλαν οι διεθνείς επενδυτές, τα πεδία στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά για να αρχίσουν να τον βλέπουν σοβαρά είναι τρία:

Πρώτον, να σταματήσει τη ρητορική της μη εφαρμογής των μέτρων που έχει ήδη ψηφίσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε την αναβολή της περικοπής των συντάξεων ή την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τη Moody' s, η ελληνική οικονομία ενδέχεται να εκπλήξει θετικά στο μέλλον, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις. Έτσι, οποιαδήποτε κίνηση για ξήλωμα μεταρρυθμίσεων εκτιμάται ότι αφενός θα επιβαρύνει τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και αφετέρου θα αποτελέσει αφορμή για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και όχι αναβάθμιση. 

Δεύτερον, να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βγει το ελληνικό δημόσιο στις αγορές και να μην ποντάρει στο «μαξιλάρι». Όταν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι, τότε θα είναι έτοιμη να γίνει αποδεκτή στα επενδυτικά σαλόνια. Παράλληλα, οι επενδυτές θεωρούν ότι δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ότι την Ελλάδα δεν την ενδιαφέρουν και πολύ οι αγορές, κάνουν κακό στο προφίλ της χώρας, παρά το γεγονός ότι είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Τρίτο πεδίο και ίσως πιο σημαντικό απ' όλα είναι αυτό των τραπεζών. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες στον «βούρκο» των «κόκκινων» δανείων. Με την ανάπτυξη στο 1,6% στα τελευταία έξι τρίμηνα, ούτε οι πλειστηριασμοί μπορούν να προχωρήσουν βάσει αρχικών υπολογισμών (8 στα 10 ακίνητα επιστρέφουν στις τράπεζες), ούτε οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν μεγάλα πακέτα δανείων σε ικανοποιητικές τιμές. Έτσι συντηρούνται διάφορα σενάρια για μία τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση που μόνο κακό κάνουν. Ο Αλ. Τσίπρας καλείται να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων. Όχι στο μέλλον, αλλά τώρα...

Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη και από το κλίμα στην αγορά, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που βιώνουμε.

«Είναι σαφές ότι οι επενδυτές ζητούν κάτι σαν πιστοποιητικό συμμόρφωσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θέλουν να δουν ότι θα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να βγει η χώρα από την κρίση, χωρίς να βάζει πάνω απ' όλα το προεκλογικό του προφίλ», σημειώνει αναλυτής από το City του Λονδίνου που έζησε από κοντά τις συναντήσεις. Το κλίμα για την Ελλάδα δεν είναι καλό καθώς συνεχίζει να θεωρείται επενδυτικός προορισμός υψηλού κινδύνου όταν το παγκόσμιο περιβάλλον αναγκάζει τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια, τονίζει ο ίδιος για να προσθέσει πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων αλλά και στην τόνωση της ανάπτυξης.

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την ημέρα που έληξε επίσημα το τρίτο μνημόνιο και το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αγορές. Σε αυτό το διάστημα τίποτα δεν δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη χώρα που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο τζίρος στο χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων είναι κολλημένες πάνω από το 4%. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για όλους.

 

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 22/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα