«Περήφανος» ο Γ. Κατρούγκαλος για το Ασφαλιστικό

«Περήφανος» ο Γ. Κατρούγκαλος για το Ασφαλιστικό

Ο οδοστρωτήρας του ασφαλιστικού που προκαλεί μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων προβλέπει περικοπές συντάξεων, εφάπαξ και λοιπών παροχών από φέτος σωρευτικά μέχρι και το 2019 κατά 3,5 δισ ευρώ. Μάλιστα «πλάτη» για να εξασφαλιστούν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά δε βάζουν τα υψηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι επικουρικών που θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται έως και 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει υπερήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση! Δηλώνει μάλιστα σε συνέντευξη του στα "ΝΕΑ" ότι εάν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης και δεν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο.

Στην ίδια συνέντευξη επιχαίρει ότι η «προσαρμογή» - αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι τη λέξη μείωση - στις επικουρικές συντάξεις θα «αφορά λιγότερους από το 10% των συνταξιούχων» ενώ χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια εργασίας.

Υποστηρίζει, δε, ότι «παρά επιμέρους αναγκαστικές υποχωρήσεις, υπερασπιστήκαμε με επιτυχία και τις γενικές αρχές της μεταρρύθμισης και τις κόκκινες γραμμές για τις οποιες είχαμε δεσμευτεί».

Αριθμοί σοκ

Την ίδια ώρα το ύψος των επικουρικών θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση καθώς η θέσπιση «κόφτη» προκειμένου να μη μειωθούν οι επικουρικές πάνω από 40% δεν εγκρίθηκε από τους δανειστές.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, το 80% του συνολικού πακέτου μέτρων προέρχεται από περικοπές δαπανών ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων ( πχ τριπλασιασμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Με βάση τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εργασίας, το ύψος των νέων συντάξεων κυμαίνεται από 477 ευρώ έως 1.828 ευρώ στην περίπτωση υψηλόμισθων.

Συγκεκριμένα, 477 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής προ φόρων θα λάβει χαμηλόμισθος με 500 ευρώ μισθό και 20 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με την αναλογιστική και την οικονομική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί το σαββατοκύριακο στην ολομέλεια της Βουλής, η συνταξιοδοτική δαπάνη για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα μειωθεί κατά 413 εκατ. φέτος (από 30,5 σε 30,1 δισ), κατά 725 εκατ. το 2017 (από 30,9 σε 30,2 δισ), κατά 1,1 δισ το 2018 (από 31,4 σε 30,3 δισ.) και 1,3 δισ (0,66% του ΑΕΠ) το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019 μειώνεται στο 15,63% του ΑΕΠ από 17,16% του ΑΕΠ φέτος.

Αντίθετα όπως αναφέρει η οικονομική μελέτη αν η κυβέρνηση δεν προωθούσε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα εκτοξευόταν στα 32,062 δισ. ευρώ το 2019 με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των συντάξεων να απορροφά σχεδόν το 40% των φορολογικών εσόδων του κράτους και να μην περισσεύουν κονδύλια για τη χρηματοδότηση της υγείας και της παιδείας.

Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία μόνο των μεγάλων ταμείων κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (95% συντάξεων) με το βλέμμα στραμμένο στο 2060 , η δαπάνη μειώνεται στο 9,21% του ΑΕΠ από 11,86% του ΑΕΠ το 2015 ενώ αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση οι παροχές θα ανέρχονταν στο 10,67% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα αυξάνονται οι προσδοκώμενες εισφορές κατά περίπου ένα δισ. το χρόνο έναντι των εσόδων χωρίς την μεταρρύθμιση.

Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από εισφορές εκτιμάται ότι θα μειώσει το έλλειμμα των ταμείων στα 16,8 δισ. ευρώ έναντι 17,2 δισ. ευρώ που θα έφτανε το έλλειμμα χωρίς τη μεταρρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων θα είναι αντιστοίχως μειωμένη.

Ωστόσο παρά τις δραστικές περικοπές η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού δε φαίνεται να συρρικνώνεται ικανοποιητικά ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.

Βασική αιτία της αιμορραγίας παραμένει το δημογραφικό (επιδείνωση της αναλογίας συνταξιούχων / ασφαλισμένων, αν και με τη μεταρρύθμιση ο αριθμός των συνταξιούχων εμφανίζεται μικρότερος κατά 1,4%), η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών.
Μακροπρόθεσμα πάντως εκτιμάται πως το ανταποδοτικό – αναλογικό τμήμα των συντάξεων σχεδόν καλύπτεται από τα έσοδα των εισφορών (με ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 δισ ευρώ.

Δραματική επιβάρυνση εξαιτίας της επιβολής εισφοράς 20% για τον κλάδο σύνταξης από 1.1.2017 θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός εργασίας , οι μειώσεις εισφορών για τα πέντε πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας των ελεύθερων επαγγελματιών επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους εκτός από τους οικονομολόγους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 39, οι εκπτώσεις θα ισχύσουν και για τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Επίσης, βάσει των τροποποιήσεων που κατατέθηκαν διασώζονται από το «ψαλίδι» 60%, οι συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν την δημοσίευση του νόμου.

Ωφελημένοι βγαίνουν και οι δικαιούχοι επιδόματος συζύγου οι οποίοι ελάμβαναν τις παροχές πριν δημοσιευτεί ο νόμος.