A. Merkel: Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψει η ευημερία

A. Merkel: Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψει η ευημερία

Αισιόδοξη για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε η Angela Merkel στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο. Η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε μάλιστα να υποστηρίζει ενθέρμως την πρόταση της μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο -«είναι πολύ καλή η ιδέα του κ. Schaeuble», είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια σταδιακά από περισσότερη ευημερία». «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα», σημείωσε ωστόσο, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η ευημερία στη χώρα.

Η καγκελάριος παραδέχθηκε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, λέγοντας πως γνωρίζει ότι είναι «πολύ - πολύ δύσκολη» για πολλούς ανθρώπους, πρόσθεσε όμως ότι αλλά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια σταδιακά από περισσότερη ευημερία.

«Μετά από τόσα χρόνια, έχουμε δημιουργήσει ένα καλό δίχτυ ασφαλείας (...) Το ερώτημα τώρα είναι εάν ως Ευρώπη έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε με ίδιες δυνάμεις σοβαρές κρίσεις που μπορεί να εκδηλωθούν μελλοντικά», πρόσθεσε.

Η κ. Merkel δήλωσε ότι το σύνολο της ευρωζώνης κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. «Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι 2-3 χρόνια νωρίτερα», είπε, αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα και τη «θαρραλέα υλοποίηση» του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά την ίδρυση μιας θέσης «υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης», τάχθηκε επίσης υπέρ. Επισήμανε, όμως, ότι αυτή πρέπει να συνάδει με τη διαδικασία περαιτέρω σύγκλισης των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε οικονομικό επίπεδο, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τα καθήκοντα που θα διέπουν μια τέτοια θέση. «Δεν πρέπει να είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά πρέπει να είναι παρόμοιο το επίπεδο ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε.