«Μυστηριώδεις» επενδυτές απέκτησαν σχεδόν το 7% της Deutsche Bank

«Μυστηριώδεις» επενδυτές απέκτησαν σχεδόν το 7% της Deutsche Bank

Όργιο φημών διατρέχει τους δίδυμους πύργους της Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη, μετά την επίσημη ανακοίνωση από την Morgan Stanley -το βράδυ της Τρίτης- ότι κατέχει πλέον το 6,86% των μετοχών του γερμανικού τραπεζικού ομίλου -και ανταγωνιστή της στις διεθνείς αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι, καθώς μέχρι πρόσφατα είχε στην κατοχή της μόλις το 0,47%, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κατάφερε να αποκτήσει περίπου το 6,40%. Και μάλιστα, με «περίπλοκες» διαδικασίες και συναλλαγές (χρήση δικαιωμάτων και δανεισμού κ.λπ.) και όχι μέσω της απλής αγοράς μετοχών στο χρηματιστήριο, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Deutsche Bank δεν έδειξε να «συγκινείται» ιδιαιτέρως από την είδηση, το γεγονός ότι η Morgan Stanley ενήργησε εκπροσωπώντας έναν ή περισσότερους ξένους επενδυτές προκαλεί διάφορους συνειρμούς γύρω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τις επιδιώξεις όσων κρύβονται πίσω από αυτήν -και, προς το παρόν, μένουν άγνωστοι. Πολύ περισσότερο καθώς είναι γνωστό ότι υπήρχαν εδώ και αρκετές εβδομάδες διαρροές για έντονο ενδιαφέρον επενδυτών γύρω από την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι ο τρόπος που αποκτήθηκε το συγκεκριμένο μετοχικό «πακέτο» της Deutsche Bank υποδηλώνει την ύπαρξη ενός εξαιρετικά δραστήριου επενδυτή, ο οποίος έχει στόχο την αλλαγή της δομής και του τρόπου λειτουργίας του ομίλου.

Φέρνει δε ως παράδειγμα την πρόσφατη είσοδο του hedge fund RBR στην Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, την οποία θέλει να «σπάσει» στα τρία και, έτσι, να διπλασιάσει την χρηματιστηριακή της αξία, που σήμερα υπολογίζεται σε 40 δισ. ελβετικά φράγκα. 

AP Photo/Michael Probst