«Μικρό καλάθι από ΔΝΤ» για βιωσιμότητα χρέους και ανάπτυξη

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, 09:12
-A +A
«Μικρό καλάθι από ΔΝΤ» για βιωσιμότητα χρέους και ανάπτυξη

Επιφυλάξεις για τις προοπτικές ανάπτυξης -την οποία τοποθετεί στο 1,8% το 2019, στο 2,3% το 2020 και στο 2% το 2021, καθώς και για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα- εκφράζονται στην έκθεση του «άρθρου 4» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συζητήθηκε χθες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στη δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου αντικρούονται μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση αναγνωρίζει μεν ότι η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή, απομακρύνοντας εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική και να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της. Σημειώνεται ότι το Ταμείο προβλέπει μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξη 0,9% και με βάση αυτόν εκτιμά ότι θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία για να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.

Επίσης, εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2032. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, επισημαίνεται, δεν διασφαλίζεται υπό ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται, εξάλλου, οι θέσεις του Ταμείου υπέρ της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου. Έτσι, παρότι αναγνωρίζεται ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι θετικές, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μάλιστα, αναφέρεται ότι πρέπει να ανατραπεί η θεσμοθετημένη πλέον παροχή, εν είδει 13ης σύνταξης, την οποία ψήφισε και η σημερινή κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως αύριο, θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τετάρτη η έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση καθώς και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα συνοδεύει την έκθεση της Κομισιόν. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 29/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα