«Μέρισμα» στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα του 2019

«Μέρισμα» στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα του 2019

Tου Προκόπη Χατζηνικολάου

«Μέρισμα» στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού σχεδιάζει η κυβέρνηση το οποίο θα αποδοθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει αναφορά για ποσό ύψους 138 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να είναι μεγαλύτερο και να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή και θα κριθεί από το ύψος του υπερπλεονάσματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα εκκαθάριση της προκαταβολής φόρου (των φορολογητέων κερδών του 2018) στο 90-95% του φόρου εισοδήματος αντί 100% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είτε θα πληρώσουν λιγότερα από 138 έως 200 εκατ. ευρώ στην τελευταία δόση, είτε για όσους έχουν πληρώσει εφάπαξ το φόρο θα γίνει πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους.  Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και συγκεκριμένα εάν θα αφορά μόνο τις συνεπείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν κέρδη το 2018 ή περισσότερες. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, διάστημα στο οποίο θα έχει γίνει γνωστό και το ύψους του υπερπλεονάσματος που θα διατεθεί το 2019. 

Στο μεταξύ χθες το βράδυ απεστάλη το σχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση διατηρεί τους ίδιους στόχους τόσο ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και το πλεόνασμα του 2019 και 2020 που προβλέπονται και στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης περιλαμβάνεται το σύνολο των ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28 στο 24% η νέα φορολογική κλίμακα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης. 

Ωστόσο υπάρχουν αλλαγές στα λεγόμενα αντίμετρα. Συγκεκριμένα, προκειμένου θεσμοί και Αθήνα να φθάσουν σε συμφωνία και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020 η κυβέρνηση τροποποίησε τον πίνακα με τις παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Όπως αναφέρουν πηγές, περιορίστηκε το ύψος των εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (η αρχική πρόβλεψη ήταν 642 εκατ. ευρώ) ενώ διαπιστώθηκε από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων κάτι που μέχρι πρότινος δεν δεχόντουσαν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 1.155.000 οφειλές (σε εφορία και ταμεία) και το ποσό που ρύθμισαν ξεπερνάει τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε μάλιστα χθες ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη ενώ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 –και ότι αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο.

«Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Όπως, μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και μέτρα κατά της υπογεννητικότητας, ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για επενδύσεις στην Ελλάδα και προσέλκυση επενδύσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε.