«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Honda στην Μ. Βρετανία;

«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Honda στην Μ. Βρετανία;

Τα απόνερα του Brexit και της γενικότερης αβεβαιότητας έχουν φτάσει σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής της Μ. Βρετανία, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την αυτοκινητοβιομηχανία. 

Έτσι λοιπόν, η ιαπωνική εταιρεία Honda φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεών της στη Βρετανία (στο Σουίντον), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι ανακοινώσεις της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να γίνουν αύριο Τρίτη, ενώ το λουκέτο έχει προγραμματισθεί για το 2020.

Σε περίπτωση που η είδηση επιβεβαιωθεί - εκπρόσωπος της Honda δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία-  περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας τίθενται εν κινδύνω.

«Πρόκειται για εικασία, οπότε δεν πρόκειται να προβούμε σε κάποιο σχόλιο», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου βιομηχανίας.

Η Honda κατασκεύασε πέρυσι 160.000 οχήματα στο βρετανικό εργοστάσιό της, αντιπροσωπεύοντας μόλις πάνω από 10 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής της Βρετανίας 1,52 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι προ μηνός ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ταξίδεψε στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσει με την Τερέζα Μέι τις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και να πιέσει για την αποφυγή του no-deal Brexit. 

Λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του ο Άμπε συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας, Άκιο Τογιόντα. Ο Τογιόντα υπενθύμισε στον πρωθυπουργό του, ότι Nissan, Toyota και Honda είναι εταιρείες που κατασκευάζουν περίπου τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους. Συν τοις άλλοις, η Toyota μέσω του εργοστασίου της στην Βρετανία εξάγει το 80% των αυτοκινήτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Nissan και η Ηonda εξάγουν μέσω βρετανίας 44% και 50% αντιστοίχως.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός ιαπωνικών επενδύσεων, μετά τις ΗΠΑ. Το 2017 οι ιαπωνικές εταιρείες επένδυσαν στη χώρα 153 δισ. δολάρια. Περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, απασχολώντας 160.000 εργαζομένους.