«Κόκκινο» ένα στα δύο δάνεια του κατασκευαστικού κλάδου

«Κόκκινο» ένα στα δύο δάνεια του κατασκευαστικού κλάδου

Σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 55% του συνόλου του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δανείων προς τον κλάδο, το οποίο τον φετινό Ιούνιο διαμορφωνόταν συνολικά σε 23,5 δισ. ευρώ, ή 16% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών. Αυτά ανέφερε, χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ) κ. Θεόδωρος Μητράκος.

Ειδικότερα, από τα 13 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου, το 1/3 έχει ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 1/3 εμφανίζει υστέρηση εξυπηρέτησης τουλάχιστον 90 ημερών, ενώ το υπόλοιπο 1/3 παραμένει εξυπηρετούμενο, αλλά χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μητράκος, 4,5 δισ. ευρώ δανείων προς τον κλάδο έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, αλλά η εισπραξιμότητά τους παραμένει δυσχερής.

Παράλληλα, ο κ. Μητράκος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές συνολικά, καθώς, όπως ανέφερε, έπειτα από σχετική έρευνα της ΤτΕ, σε δείγμα 2.500 επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, με οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ, οι 500 από αυτές, ή το 20% είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν το πράττουν.

Σημειωτέον δε ότι το 82% των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών αφορά σε ακίνητα, μέγεθος που πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιώργος Φράγκου, υποδιευθυντής του κλάδου ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι ευέλικτες σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού των ακινήτων που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: skai.gr