«Καμπανάκι» Κομισιόν: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει

Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, 12:52 - Τελευταία ενημέρωση: 19:25
-A +A
«Καμπανάκι» Κομισιόν: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό από το αν θα συνεχισθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις χειμερινές εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επισήμανση της Κομισιόν έρχεται μία μέρα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταπρογραμματικών δράσεων.

Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται κινηθεί από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020.

αεπ

Η Κομισιόν πάντως εντοπίζει αδυναμίες στους τομείς των επενδύσεων, των εξαγωγών αλλά και του τουρισμού. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017 αναφέρει η έκθεση, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της αναθεώρησης του ετήσιου ΑΕΠ, αξιολογώντας ωστόσο ως θετικό στοιχείο τις επενδύσεις σε ακίνητα. 

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», σημειώνει ακόμα στην έκθεσή της η Επιτροπή.

Ωστόσο, παράλληλα τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης.

Εκτιμά ακόμα ότι εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.

Διαβάστε ακόμα:

- Η Κομισιόν αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για ανάπτυξη σε ΕΕ και ευρωζώνη

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα