«Καμπανάκι» κινδύνου από Μοσκοβισί για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις

«Καμπανάκι» κινδύνου από Μοσκοβισί για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για τυχόν αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενόψει εκλογών και υπενθυμίζοντας ότι «το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι των άλλων κρατών στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Μοσκοβισί μια μέρα πριν έρθει στην Ελλάδα, για 12η φορά μέσα σε επτά χρόνια, προειδοποίησε ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών.

Όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χτες και εκφράστηκαν σημαντικές ανησυχίες για την κατάσταση της Ελλάδας. ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής:

Εκφράζεται ανησυχία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή χαλάρωση. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη δημόσια διοίκηση. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα. Αν με ρωτάτε αν πρέπει να αποφευχθεί το πισωγύρισμα σε παλιές πρακτικές, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα πως ναι. Είμαι κι εγώ πολιτικός και γνωρίζω από προεκλογικές καμπάνιες. Ελπίζω ότι σε αυτή την πολιτική καμπάνια, η συγκεκριμένη κατάσταση της Ελλάδας θα είναι υπό έλεγχο και όσο πιο σοβαρά γίνεται. Υπάρχει άπλετος χώρος για τη Δημοκρατία, αλλά οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το ελληνικό κράτος πρέπει να τηρηθούν. Η ίδια η χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μια μεταμνημονιακή διαδικασία κατά την οποία πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη.