«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ για την Monte Paschi, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ για την Monte Paschi, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος για την Monte dei Paschi di Siena, καθώς η ΕΚΤ εξέδωσε προειδοποίηση για την αδύναμη κεφαλαιακή της θέση και χαμηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με τις παραδοχές του σχεδίου αναδιάρθρωσης, καθώς και για τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η τράπεζα εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στις αγορές.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο ανεστάλη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου αφού βρέθηκε να υποχωρεί έως και 9,3% το πρωί της Δευτέρας, έχοντας χάσει περίπου 70% από τον Οκτώβριο του 2017, όταν επανήλθε στο ταμπλό ως κρατικοποιημένη τράπεζα. (η κυβέρνηση ελέγχει το 68%).

Ο υφυπουργός Προεδρίας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, δήλωσε σύμφωνα με ιταλικά μέσα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο τι θα πράξει με την τράπεζα από την Τοσκάνη. «Ελπίζω η Monte Paschi να βρει λύση στα προβλήματά της. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η κυβέρνηση θα ενεργήσει υπεύθυνα και θα επιληφθεί του θέματος», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε η Monte Paschi, η ΕΚΤ την προειδοποίησε για την κεφαλαιακή της κατάσταση καθώς δεν κατάφερε να εκδώσει τη δεύτερη δόση του junior ομολόγου τον περασμένο χρόνο, ενώ πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να σχεδιάζει έκδοση καλυμμένου ομολόγου μέσα στην εβδομάδα.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η ανάγκη για επιπρόσθετες διαγραφές δανείων προκαλεί ζημιά στην τράπεζα και στη μετοχή της, ενώ προειδοποιούν και για άλλες ιταλικές τράπεζες. Η Monte Paschi ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ της ζητάει να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη των προβληματικών δανείων έως το 2026, για να συμμορφωθεί με τους κανόνες που απαιτούν από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να καλύπτουν πλήρως σε ορίζοντα επταετίας, τα δάνεια που «κοκκινίζουν» μετά τον Απρίλιο του 2018.