«Φρένο» σε τουρκικά γεωτρύπανα για παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ

«Φρένο» σε τουρκικά γεωτρύπανα για παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ

Ως «casus belli» θα αντιμετωπίσουν οι διεθνούς εμβέλειας εταιρείες υδρογονανθράκων, που έχουν πλέον ισχυρά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τουρκικά συμφέροντα, σε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, από εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των υπεργολαβιών σε γεωτρήσεις και αναπτύξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπήρξαν χειρισμοί για αποτροπή ενδεχόμενης τουρκικής  προσπάθειας για γεώτρηση εντός της αναγνωρισμένης κυπριακής ΑΟΖ προς όλες τις μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν διεθνώς υπεργολαβίες σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέδειξε τον παράνομο χαρακτήρα ενδεχόμενης τουρκικής δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και την αποφασιστικότητα της για διώξεις και σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον οι διεθνείς κολοσσοί που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν καταστήσει σαφές στους συνεργάτες τους ότι εμπλοκή τους σε ενέργειες που παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία, θα είναι αιτία άμεσης διακοπής της συνεργασίας τους.

Ο αριθμός αυτών των διεθνών εταιρειών είναι τέτοιος, που αποτελούν ολιγοπώλιο στους τομείς εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρουν για γεωτρήσεις σε βαθιές θάλασσες. Όχι μόνο για λόγους διεθνούς νομιμότητας, αλλά και λόγω άμεσων οικονομικών συμφερόντων τέτοιων διεθνών τεχνικών κολοσσών, εκτιμάται ότι θα τους κρατήσουν μακριά από συμμετοχή σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».