«Έκρηξη» δανεισμού στην Ασία δείχνουν στοιχεία του IIF

«Έκρηξη» δανεισμού στην Ασία δείχνουν στοιχεία του IIF

Στο επίπεδο των 58,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων «σκαρφάλωσε» το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) των αναπτυσσόμενων οικονομιών, στις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το  Institute of International Finance (IIF), με αφορμή το «ντεμπούτο» μιας νέας βάσης δεδομένων που «παρακολουθεί» 18 αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Έτσι, το άθροισμα του χρέους σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη ξεπερνά πλέον το αντίστοιχο της Λατινικής Αμερικής, της «αναδυόμενης» Ευρώπη και της Μέσης Ανατολής.

Από το 2009, το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών αυξήθηκε κατά 28 τρισ.  δολάρια. Στο ίδιο διάστημα, το παγκόσμιο χρέος ενισχύθηκε κατά 50 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το επίπεδο των 240 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 320% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία του IIF, ξεχωρίζει το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο λόγος χρέους/ ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνοντας το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών, τραπεζών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Το επίπεδο του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα στις αναδυόμενες οικονομίες, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού κλάδου, έχει αυξηθεί κατά 13 τρισ. δολάρια από το 2009 ενώ την τελευταία δεκαετία έχει υπερ-πενταπλασιαστεί, και έφτασε στο φετινό α' τρίμηνο να ξεπερνά το επίπεδο των 23,7 τρισ. δολαρίων. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, η αύξηση αυτή αφορά αναδυόμενες αγορές της Ασίας, με τον λόγο χρέους/ ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 125%.