«Βουτιά» για τη μετοχή της Air France-KLM μετά την απόκτηση ποσοστού από την ολλανδική κυβέρνηση

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 11:51
-A +A
«Βουτιά» για τη μετοχή της Air France-KLM μετά την απόκτηση ποσοστού από την ολλανδική κυβέρνηση

Βουτιά κατέγραψε σήμερα η μετοχή της Air France-KLM μετά την ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι θα αποκτήσει ποσοστό ύψους 14% στην αεροπορική εταιρία, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας για τον έλεγχο της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, πτώση 11%  σημείωσε η μετοχή της Air France-KLM στις 10:55 ώρα Ελλάδας, μια εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές αντανακλά τις ανησυχίες ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κυβερνήσεων ίσως είναι αντίθετα προς αυτά των επενδυτών.

«Οι κίνδυνοι αναφορικά με την Air France-KLM εξελίσσονται σε πολιτικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Liberum.

Όπως αναφέρει το Reuters, αργά χθες, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία απέκτησε ποσοστό 12,7% έναντι 680 εκατ. ευρώ στην εταιρία και ότι στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 14% περίπου, για να αντισταθμίσει το μερίδιο του γαλλικού Δημοσίου στον όμιλο.

Η κίνηση, που αιφνιδίασε τους Γάλλους, προέκυψε ύστερα από εβδομάδες αντιπαράθεσης μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, στο οποίο κυριαρχούν οι Γάλλοι, αναφορικά με την επιρροή των Ολλανδών.

Παρόλο που η Air France και η KLM συγχωνεύθηκαν το 2003, η θυγατρική της KLM διατηρούσε πάντοτε μια ανεξάρτητη εταιρική δομή εντός του ομίλου.

Με την υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης, η θυγατρική της KLM έχει αποκρούσει τις προσπάθειες του νέου καναδικού διευθύνοντος συμβούλου Μπεν Ερ της ομάδας Air France-KLM να προχωρήσει προς την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα