«Απογοήτευσε» τις αγορές ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

«Απογοήτευσε» τις αγορές ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

Το πρώτο βήμα στη νέα οικονομική προσέγγιση της Τουρκίας θα είναι μια «οικονομική εξισορρόπηση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια πιο δίκαιη ανακατανομή.

Τα σχόλια του Αλμπαϊράκ έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της οικονομικής του πολιτικής. Δήλωσε ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το 2019.

Οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:47 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1550 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.   

Η ομιλία του Αλμπαϊράκ «απέτυχε» να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς ήταν αρκετοί οι αναλυτές που σχολίασαν πως η τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Οικονομικών περιλάμβανε κυρίως θεωρητικολογίες χωρίς τους απαραίτητους αριθμούς.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Η πρώτη φάση του νέου οικονομικού μοντέλου περιλαμβάνει την οικονομική επανεξισορρόπηση: «Για την επανεξισορρόπηση, η προσαρμογή του πληθωρισμού θα είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη δεν αλληλοαποκλείονται».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Γκρεγκ Βαλερί της Horizon Investments, «η τουρκική λίρα θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την επανεξέταση των επιτοκίων, κάτι που αναμένουν πολλοί αναλυτές (όχι εμείς) να αυξηθούν το φθινόπωρο. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι μια θετική εξέλιξη για τις μετοχές εν γένει, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ως προς τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, τα κέρδη  των οποίων θα μπορούσαν να ζημιωθούν εάν το δολάριο - ως ασφαλές καταφύγιο - συνεχίζει να ενισχύεται».