«Απόβαση» στου Ψυρρή με το 10ο κατάστημα για τον όμιλο Καστελόριζο

«Απόβαση» στου Ψυρρή με το 10ο κατάστημα για τον όμιλο Καστελόριζο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αποτελώντας έναν μοναδικό όμιλο στην Ελλάδα στον κλάδο των εστιατορίων, καθώς υπό την ομπρέλα του διαθέτει εννέα διαφορετικού concept καταστήματα, μακριά από franchise και... ομογενοποιημένες διαδικασίες, ο όμιλος Καστελόριζο αποφάσισε το νέο του – διαφορετικό – βήμα, μπαίνοντας και στο χώρο του γλυκού.

Ο λόγος για τη «Ζουμπουρλού» στην Πλατεία του Ψυρρή, ένα ξεχωριστό concept που φιλοδοξεί να συνδυάσει το παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκοπωλείο και τον αέρα της Κωνσταντινούπολης, αλλά με ντεκόρ Παρισιού και ολίγον μπαρόκ. Πρόκειται για το 10ο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τον όμιλο που για πρώτη φορά μπαίνει στο χώρο του γλυκού και του καφέ, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει και εδώ τη δική του ποιοτική «σχολή», στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που λόγω του τουρισμού, αναβιώνει ταχύτατα.

Μια επένδυση περί τα 700 χιλ. ευρώ, όπου σ'' ένα παλιό πέτρινο κτήριο, ο Αντώνης Σταύρου, ιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων Καστελόριζο, έστησε ένα cosy καφέ ζαχαροπλαστείο, αλλά και ένα μίνι ξενώνα με 4 δωμάτια που έχουν εκχωρηθεί σε εταιρεία προς εκμετάλλευση.

Το γενικό πρόσταγμα στα γλυκά έχει ο πολύπειρος Τάσος Ζησόπουλος pastry chef με 35 χρόνια διαδρομή στο χώρο, ενώ στον ίδιο χώρο «στεγάζονται» ανατολίτικες πίτες μαζί με κοκτέιλ, τσίπουρα και ευάριθμες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Πλέον ο όμιλος Καστελόριζο έχει φτάσει να απασχολεί 340 εργαζομένους, ενώ στη «Ζουμπουρλού» απασχολούνται 13 νέοι εργαζόμενοι.

«Το ιστορικό κέντρο έχει δύναμη» τόνισε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του νέου αποκτήματος του Ομίλου ο ιδρυτής του κ. Αντώνης Σταύρου, που σημειώνει ότι ο ίδιος πρόλαβε να «πιάσει πόστο πριν από 15 μήνες περίπου και πριν οι τιμές των ακινήτων ξεφύγουν.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο Όμιλος με προσεκτικά βήματα αναπτύσσεται θέλοντας να «χτίσει» και στο γλυκό το δικό του ξεχωριστό όνομα. Γι'' αυτό και δεν «παρασύρεται από «σειρήνες» για γρήγορη επέκταση της ιδέας με τη «Ζουμπουρλού» και σε άλλες περιοχές.

Στα 10 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2018

Μιλώντας για τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι ο ενοποιημένος τζίρος του Ομίλου Καστελόριζου το 2018 έφτασε στα 10 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 300 χιλ. ευρώ έναντι του 2017, με τα κέρδη να διαμορφώνονται περίπου στις 700 χιλ. ευρώ. Νέα αύξηση εργασιών αναμένει για το 2019, ενώ τα εστιατόρια Βάρκιζας και Βούλας έχουν ρεκόρ ανόδου.

Αναφορικά με τις τιμές ο Όμιλος έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσεις ΦΠΑ, με τον κ. Σταύρου να δηλώνει πως οι μειώσεις φόρων είναι ευεργετικές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης. Ειδικά για τον τομέα των ψητοπωλείων όπου οι ανοδικές πιέσεις των τιμών του κρέατος είναι έντονες το τελευταίο διάστημα.   

Το εκτόπισμα του ομίλου Καστελόριζο

Ο όμιλος εστιατορίων Καστελόριζο διαθέτει το «Καστελόριζο Κηφισιάς», το «Καστελόριζο Βάρκιζας», τους «Ορίζοντες Λυκαβητού», το «Όμικρον» στη Νέα Κηφισιά, το «Ρακί Μεζέ», το «Κ.Grill» στις Τζιτζιφιές, το «Μezze Glyfada», το «Ramino» στη Γλυφάδα και στη Βούλα το «K.Grill». Η αλυσίδα συνεργάζεται με 50 Έλληνες προμηθευτές έχοντας παρουσία πέρα από την εστίαση και στις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο Αντώνης Σταύρου, έχοντας συμπληρώσει 39 συναπτά έτη στο χώρο της εστίασης υψηλών απαιτήσεων, διευθύνει τη δεύτερη αλυσίδα εστιατορίων (πλην αλυσίδων ταχυφαγίας και Franchise) στην Ελλάδα μετά τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου!

Προηγούμενο εγχείρημα, πριν τη «Ζουμπουρλού» ήταν το «Κ.Grill» στην πλατεία της Βούλας, το οποίο άνοιξε προ τριετίας με εστιασμό στο κρέας, εμπλουτίζοντας την πολύπλευρη και εν πολλοίς ετερόκλητη γκάμα εστιατορίων του ομίλου.

Το μυστικό του Αντώνη Σταύρου είναι ότι βρίσκεται διαρκώς... πάνω από τη δουλειά, είναι αεικίνητος, ενώ γνωρίζει με τα ονόματά τους και τους 340 εργαζόμενους στα εστιατόρια! Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Όπως ο ίδιος τονίζει «το βασικό συστατικό της επιτυχίας, είναι η προσωπική ενασχόληση όλης της οικογενείας, αλλά και η συνεχής παρακολούθηση των εστιατορίων».

Ξεκίνησε άλλωστε από βοηθός σερβιτόρου σε ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές τη δεκαετία του ''70, οπότε ξέρει όλο το «πλέγμα» των εργασιών που απαιτούνται για ένα πλήρες, υψηλών απαιτήσεων μαγαζί εστίασης. Μέσα στον όμιλο Καστελόριζο, όπως τονίζει ο κ. Σταύρου έχει υπαχθεί και η μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκεται στη νήσο Πάτροκλος, ανοικτά του Σουνίου. Οι υπόλοιπες δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Σταύρου, είναι μισθωμένες και τις «τρέχουν» άλλοι επιχειρηματίες.