«Αναγκαιότητα ανάπτυξης του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας»

«Αναγκαιότητα ανάπτυξης του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας»

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor), που θα ενώνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα επιτρέπει την αμφίδρομη ροή του καυσίμου, αυξάνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού, τον ανταγωνισμό και τις επιλογές ως προς τις πηγές προμήθειας, συνομολόγησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κρατών, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, στη Βουδαπέστη. Η δήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης της Πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του τομέα Φυσικού Αερίου, (CESEC) στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, η κοινή δήλωση επιτρέπει την εκκίνηση επεξεργασίας όλων των ρυθμιστικών και τεχνικών πτυχών του έργου. Τονίζεται ακόμη ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να επιταχύνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στην εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος και των στοιχειωδών διαδικασιών κατανομής της δυναμικότητας, για την υλοποίηση του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη ενός νέου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης αμφίδρομης ροής. Τα μέρη χαιρετίζουν, επίσης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του διασυνδετήριου Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB), καθώς και την κατασκευή του έργου BRUA (αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι ο κάθετος διάδρομος "αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο" και ότι "η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω της Ελλάδας, πολλαπλασιάζεται, όπως και τα δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τα ελληνικά νοικοκυριά, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ