«Άλλες 48 ώρες» στο… ρινγκ της Creta Farms

«Άλλες 48 ώρες» στο… ρινγκ της Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, αποδεικνύεται προφητικός. Πριν σχεδόν δύο μήνες, όταν προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες για μια λύση στην υπόθεση της Creta Farms, προσέθετε με νόημα, πως... «στο τέλος οι μέτοχοι αποφασίζουν για τη μοίρα μιας επιχείρησης». Και πιθανότατα αυτή θα είναι και η μοίρα για την πολύπαθη εταιρεία, για την οποία σήμερα ξεκίνησε άλλο ένα «διήμερο του τρόμου», ενώ αύριο Παρασκευή θα πρέπει να γίνει και η υποβολή των μη δεσμευτικών προτάσεων των επενδυτών, που έχει ήδη αναβληθεί μια εβδομάδα...

Το πρώτο βήμα ήταν η προγραμματισμένη για το πρωί Γενική Συνέλευση, η οποία αρχόταν εξ αναβολής (τρεις φορές) από τον Ιούνιο για τον ίδιο -λίγο πολύ- λόγο: την προσπάθεια των αδελφών Δομαζάκι να μην ελέγξει εις εξ αυτών τη διαδικασία. Αυτό άλλωστε έγινε και στις αρχές της εβδομάδας, οπότε και μετά από δαιδαλώδεις διαδικασίες, η συνέλευση αναβλήθηκε, ενώ ο Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης με μία δημόσια δήλωση του (χθες) κατήγγειλε «μαφιόζικες μεθόδους» από την πλευρά της διοίκησης της Creta Farms (την οποία ασκεί ο αδελφός του Μάνος) προκειμένου να επιτευχθεί «ψευδεπίγραφη πλειοψηφία» την οποία δεν προτίθεται να επιτρέψει.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και χθες όταν κατά την καταγγελία της εταιρείας «ο μέτοχος κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του "επιχείρησαν να καταλάβουν πραξικοπηματικά το προεδρείο" χειροδικώντας κατά του Προέδρου του Δ.Σ. με αποτέλεσμα "να ακολουθήσουν εντάσεις που καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της Γ.Σ.». Η Γενική Συνέλευση, αναβλήθηκε έτσι για τις 3 Οκτωβρίου…

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκις, επανήλθε αργότερα με δήλωσή του σημειώνοντας ότι παρακολουθεί “άναυδος το κρεσέντο ψεύτικων ανακοινώσεων αλλά και διαρροών της συμμορίας του Εμ. Δομαζάκι για τα τεκταινόμενα στην σημερινή Γενική Συνέλευση της Creta Farms”.

Ο ίδιος δήλωσε πως υπήρξε “καταχρηστική προσπάθεια διακοπής από τον κ. Εμ. Δομαζάκη, αλλά η Συνέλευση ολοκληρώθηκε κανονικά και εξελέγη με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία νέο ΔΣ της Creta farms”. Επίσης ο κ. Κ. Δομαζάκις επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν χειροδικίες, αλλά τους απέδωσε στην... άλλη πλευρά: “Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Δομαζάκις προπηλάκισε τον έγκριτο καθηγητή Εμπορικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Τέλλη. Για αυτό υπάρχει και αποδεικτικό υλικό. Μάλιστα ο κ. Εμ. Δομαζάκις φοβούμενος την υποβολή μηνύσεως και τη διαδικασία αυτοφώρου έσπευσε να εξαφανιστεί σκαρφαλώνοντας την καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς χοίρων. Και για αυτό υπάρχει αποδεικτικό υλικό”.

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το σενάριο μιας παρωδίας για το corporate governance... made in Greece, αν δεν ήταν μια πραγματικότητα από την τύχη της οποίας εξαρτώνται 800 εργαζόμενοι, δάνεια της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές που αγωνιούν.

Σε αυτό το κλίμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν στάθηκε δυνατόν να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες ενεχυρίασης μετοχών των δύο μεγαλομετόχων, προκειμένου να εισρεύσει στην εταιρεία η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση, απαραίτητη για να μείνει εν ζωή η Creta Farms, μέχρι να εισέλθει ο στρατηγικός επενδυτής. Θεωρητικά η χρηματοδότηση θα κάλυπτε το διάστημα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία είχε υπολογιστεί πως θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με τις παρατάσεις, όμως στην ίδια τη διαδικασία, και το κλίμα να “φορτώνει” μεταξύ των αδελφών Δομαζάκι, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη λύση θα είναι περισσότερος. Και στο διάστημα αυτό οι κίνδυνοι θα αυξάνουν, καθώς στο μεταξύ θα λήξει και η ισχύς του ΜΟU που είχε υπογραφεί μεταξύ αδελφών Δομαζάκι και τραπεζών.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες ζητούν την ενεχυρίαση μετοχών που πλησιάζουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου -από τα σχεδόν ισόποσα μερίδια των αδελφών Δομαζάκη- της Creta Farms, ενώ σε αυτές έχει ήδη περάσει το 19% (στις συστημικές) και άλλο ένα 21% (στη Συνεταιριστική Χανίων).

Πλέον τα ερωτήματα στρέφονται στο κατά πόσον οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προγραμματισμένη για αύριο (Παρασκευή) διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών. Όπως είναι γνωστό για την Creta έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως και επίσημα ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που περιλαμβάνουν ανταγωνιστές της Creta, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια. Οι πληροφορίες φέρουν μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων την πλευρά του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλο (με το ενδιαφέρον να εκφράζεται μέσω της Nikas), της VNK Capital (της οικογένειας Κάτσου που έχει εντάξει στο portfolio των δραστηριοτήτων της στα τρόφιμα την Παλίρροια) του όμιλος Βιτζηλαίου (της Impala), της Virtus Partners (fund που ιδρύθηκε από τον Λ. Παπακωνσταντίνου και είχε εμφανιστεί στη διαδικασία της Avis), και του fund HIG (που είχε μπει το 2014 στην Μαϊλλης και πέρυσι προχώρησε σε deal με την Aldemar). Οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν ότι στη γραμμή του τερματισμού θα εμφανιστεί και ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρος Δουζόγλου, ο οποίος στηρίζεται από την πλευρά του Τάκη Δομαζάκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότεροι εκ των επενδυτών, θα επιθυμούσαν να έχει «κλείσει» η διαδικασία της ενδιάμεσης χρηματοδότησης (ή τουλάχιστον της ενεχυρίασης) μέχρι την υποβολή των προσφορών τους, ώστε να μην υπάρχουν σοβαρότερες (από τις ήδη υφιστάμενες) επιπτώσεις για την εταιρεία.

Κατά τη διαδικασία που προέβλεπε το MOU, μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών και την αξιολόγησή τους, ο προτιμητέος ανάδοχος θα πρέπει να έχει επιλεγεί ως τα τέλη Οκτωβρίου ώστε μέσα στο μήνα να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης. Tο ερώτημα, όμως, που βαρύνει ιδιαίτερα την πλευρά των μεγαλομετόχων, είναι αν ο χρόνος που χάθηκε -και συνεχίσει να χάνεται- θα επιτρέψει να βρεθεί λύση, μέσα στο χρόνο που έχει προσδιοριστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, τίποτα δεν αποκλείεται...