Οχτώ μη δεμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα

Οχτώ μη δεμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης των δύο κορυφαίων ομίλων Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα από τις τράπεζες, των Νηρέα και Σελόντα, για τις οποίες κατατέθηκαν οι προσφορές.

Το ενδιαφέρον όπως αναμένονταν είναι ισχυρό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν οκτώ μη δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για προσφορές τόσο από εγχώρια σχήματα που σχετίζονται με τον κλάδο και έχουν τη συνδρομή ισχυρών οικονομικών παραγόντων, όσο και από διεθνή επενδυτικά σχήματα.

Τις διαδικασίες ως γνωστόν έχουν αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών οι εταιρείες Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των τραπεζών και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης ως νομικός σύμβουλος.

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους επενδυτές, πολλά σχήματα διαφόρων μεγεθών φαίνεται πως κατά καιρούς έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να «χτυπήσουν» τις δύο εταιρείες. Όμως, στο... δια ταύτα, μένει να δούμε ποιες ή ποιοι θα κάνουν πρόταση.

Όλους τους τελευταίους μήνες μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν ο τουρκικός όμιλος Kilic, το KKR, η αμερικανική Amerra Capital Management (το σχήμα που εξαγόρασε την Ανδρομέδα), καθώς επίσης τα Fortress, Υork Capital, Capital, Oaktree, Rhone Capital κ.α. Από αυτά, δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι τελικώς έκαναν μη δεσμευτικές προσφορές.

Τα ποσοστά των τραπεζών

Οι Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank κατέχουν το 74,98% στη Νηρέας και το 79,61% στη Σελόντα. Στη Νηρέας η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 32,51%, η Alpha 20,65%, η Eurobank 15,64% και η Εθνική 6,18%. Η αποτίμηση της Νηρέας στο ταμπλό του Χ.Α. είναι 85,7 εκατ. ευρώ.

Στη Σελόντα, η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 32,92%, η Alpha Bank το 21,97%, η Eurobank 13,28% και η Εθνική 11,44%. Η αποτίμηση της Σελόντα είναι στα 57,7 εκατ. ευρώ.