Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας - Οι τομείς που «σκανάρει» για επενδύσεις
Ν. Σταθόπουλος - BC Partners

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας - Οι τομείς που «σκανάρει» για επενδύσεις

Γεννήθηκε στην Αθήνα και με πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε υποτροφία για να κάνει το MBA του στο Harvard. Σήμερα φιγουράρει στη λίστα του Forbes, διαχειρίζεται πάνω από 35 δισ. ευρώ, έχει επενδύσει πάνω από 100 δισ. ευρώ και στη χώρα μας 4 δισ. ευρώ σε διάφορους κλάδους. Ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως η χώρα μας αλλάζει σελίδα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται (όπως η ψηφιοποίηση του κράτους) και σκιαγράφησε το προφίλ των εταιρειών που «σκανάρει» στην ελληνική αγορά η BC Partners για να τοποθετήσει τα κεφάλαιά της.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη χώρα υπήρχαν σημαντικά αντικίνητρα αυτά τα χρόνια όπως η γραφειοκρατία, η αργή απονομή της δικαιοσύνης και η πολιτική αστάθεια. «Ο επενδυτής θέλει σταθερότητα για να επενδύσει. Πλέον φαίνεται πως υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ενώ υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης για πιο γρήγορη έκδοση αποφάσεων ή της φορολογίας. Το ζήτημα της φορολογίας είναι σημαντικό όχι μόνο εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών, αλλά κυρίως εξαιτίας υπάρχει αστάθεια», όμως όπως παρατήρησε πως «όλες αυτές οι αγκυλώσεις αλλάζουν, βελτιώνονται σταδιακά». Εκτίμησε πως επειδή η χώρα προέρχεται από μία παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια ισχυρή ανάκαμψη και θα προσελκύσει ξένους επενδυτές. «Υπάρχουν περίπου 1 τρισ. δολάρια που ψάχνουν οι επενδυτές να τοποθετήσουν σε διάφορες χώρες και τομείς» ανέφερε ενδεικτικά.

Σχετικά με τους κλάδους της οικονομίας που τον ενδιαφέρουν και εν δυνάμει θα μπορούσαμε να δούμε επενδύσεις ο Νίκος Σταθόπουλος αναφέρθηκε στις τηλεπικοινωνίες, στο pay tv και στην υγεία. Ωστόσο εκτός από αυτούς τους κλάδους έδειξε θετικός για να εξετάσει και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο των «προβληματικών» εταιρειών. «Υπάρχουν κλάδοι που είναι υποσχόμενοι. Αν λοιπόν ο κλάδος έχει προοπτικές, αλλά μια επιχείρηση μέσα σε αυτόν είναι προβληματική, τότε με το κατάλληλο management και τεχνογνωσία που φέρνουμε, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της».

Όπως σημείωσε είναι ενδιαφέροντες ως κλάδοι για επενδύσεις όσοι έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η φαρμακοβιομηχανία, ενώ για την επένδυση στην Inter και γενικότερα για το ποδόσφαιρο είπε πως «ο κλάδος του αθλητισμού θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πανδημία, εκτιμώντας πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη διεθνώς και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές στις ΗΠΑ και αλλού δείχνουν πως θα υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία.